Jawapan

2015-11-01T12:08:29+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
     Belakangan ini, isu keruntuhan akhlak dalam kalangan remaja semakin hebat diperkatakan oleh orang ramai. Isu ini timbul kerana golongan remaja kini tidak diberi pendedahan ilmu agama semenjak kecil lagi dan kurang kasih sayang daripada ibu bapa mereka mencari nafkah apabila anak-anak memerlukan pengeratan hubungan kasih sayang. Impaknya, sesetengah golongan remaja terdedah dengan aktiviti luar yang tidak bermoral serta merosakkan kewarasan akal waras dan keruntuhan akhlak mereka. Persoalannya, apakah usaha-usaha untuk membentuk akhlak yang terpuji dalam kalangan remaja?
 
     Usaha utama untuk membentuk akhlak yang terpuji dalam kalangan remaja ialah pihak kulawangsa khususnya ibu bapa hendaklah menunjukkan teladan yang terbaik kepada anak-anaknya supaya anak-anak menjadikan ibu bapa mereka sebagai idola yang terdekat kepada mereka dan melahirkan rasa hormat kepada orang lain. Contohnya, panggilan kepada kaum kerabat terdekat kita seperti Mak Ngah, Pak Lang, Pak Ngah akan merapatkan pertalian kemesraan di antara mereka. Tegasnya, sikap dan etika yang positif akan diperlihatkan oleh ibu bapa terhadap kanak-kanak akan membuahkan hasil akhlak yang terpuji dalam kalangan remaja terbentuk pada sahsiah diri golongan remaja.