Jawapan

2015-11-01T20:36:18+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Novel ini mengisahkan kehidupan seorang gadis yatim piatu bernama Azfa Hanani yang berusia 17 tahun . Setelah kematian ibu bapanya akibat kecelakaan di jalan raya , dia dibesarkan oleh bapa saudaranya , iaitu Pak Long Madi dan Mak Long Diah . Kemalangan yang meragut nyawa kedua-dua orang tuanya berlaku ketika Azfa Hanani masih bayi . Bapa saudara yang menjaganya merupakan seorang yang miskin dan tinggal di kampung . Azfa Hanani merupaka seorang pelajar yang bijak di Sekolah Menengah Sri Dian . 
      Pada suatu hari , Azfa Hanani dipanggil oleh pengetua kerana ada sepasang suami isteri , iaitu Tengku Mazran dan Kak Finaz ingin mengambilnya sebagai adik angkat . Mereka ingin mengambilnya sebagai adik angkat kerana wajahnya seiras dengan adik mereka , Tengku Murni yang telah meninggal dunia akibat kemalangan . Datin Maziah tidak dapat menerima dan tidak mempercayai kematian anak kesayangannya itu . 
      Azfa Hanani dikehendaki menyamar sebagai Tegku Murni bagi mengubati kebingungan orang kaya itu , Azfa Hanani menghadapi konflik , sama ada meneruskan kehidupan bersama-sama bapa saudaranya yang serba serbi kekurangan di Kampung Merpati atau menerima tawaran lumayan daripada orang kaya itu . Akhirnya , Azfa Hanani menerima tawaran itu .
      Ketika berada di rumah Datin Maziah , pelbagai cabaran yang terpaksa dilalui oleh Azfa Hanani . Antara cabaran tersebut ialah sikap Abang Muzaffar dan bapanya , Datuk Tengku Makmur yang kadang-kadang tidak dapat menerimanya dalam keluarga itu walaupun mereka mengetahui tujuan sebenarnya .
      Azfa Hanani mendaftar diri si Sekolah Menengah Taman Sari . Di sekolah tersebut , dia merupakan seorang pelajar yang baik dan terlibat dalam aktiviti kokurikulum seperti Forum Remaja . Dia juga banyak membantu pelajar-pelajar tingkatan lima menjayakan Hari Sumbangsih . Dia juga berkawan rapat dengan Ketua Murid Tingkatan Lima yang bernama Ekran . Abang Muzaffar tidak bersetuju Azfa Hanani berbaik - baik dengan Ekran .
      Dalam pertengkaran mereka pada suatu seketika , Azfa Hanani dengan tidak sengaja menyebut bahawa dia bukanlah Tengku Muni . Kata -kata tersebut didengar oleh Datin Maziah menyebabkan dia sangat marah dan menghalau Azfa Hanani dari rumah itu . Azfa Hanani pulang ke kampung untuk tinggal bersama-sama bapa saudaranya semula .
      Pada suatu hari , Datin Maziah dan keluargannya datang dan memohon maaf atas kekasaran yang dilakukan . Mereka juga menjelaskan bahawa kematian ayah dan ibu Azfa Hanani dalam kemalangan disebabkan perlanggaran dengan kereta yang dipandu oleh Dtuk Tengku Makmur . Azfa Hanani pernah disusui oleh Datin Maziah yang ketika itu sedang menyusukan Tengku Murni . Hal ini bermakna Azfa Hanani merupakan anak susuan Datin Maziah , tetapi terputus hubungan setelah Azfa Hanani dijaga oleh bapa saudaranya .
      Datin Maziah dan keluarganya ingin membawa balik Azfa Hanani ke rumahnya . Dia tidak perlu lagi menyamar sebagai Tengku Murni kerana dia diterima sebagai ahli keluarga yang sebenar . Azfa Hanani pulang ke rumah orang kaya itu dan dilayan dengan penuh kasih sayang .