Jawapan

2015-11-04T10:56:25+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Selepas kejatuhan kerajaan Srivijaya yang berpusat di Palembang, kerajaaan Majapahit tela menguasai kawasan Srivijaya termasuk Palembang
> Penguasaan ini ditentang oleh raja Palembang dan puteranya,Parameswara
> Demi mengembalikan kedaulatan bangsa dan negara, Parameswara telah berusaha membebaskan Palembangdaripada Majapahit tetapi gagal.
> Parameswara telah berundur ke Temasik dan disambut baik oleh Temagi.
> Temasik ketika itu berada di bawah naungan Siam.
> Kedudukan Temasik yang strategik telah menyebabkan Parameswara berusaha menjadi pemerintah Temasik dan membunuh Temagi.
> Kerajaan Siam ingin menuntut beta dan Majapahit cuba menakluki Temasik menyebabkan Parameswara dan pengikutnya meninggalkan Temasik dan menuju ke Muar.
> Selepas menetap di Muar, Parameswara meneruskan perjalanannya melalui Sening Ujung dan Bertam menuju ke Utara.
> Mereka tiba di sebuah perkampungan nelayan yang penduduknya terdiri daripada orang Melayu, orang Laut, dan orang Asli.
> Sebab Melaka dipilih sebagai sebuah kerajaan
a) Kedudukannya berhampiran dengan laut yang menjadi laluan kapal dagang.
b)  Mudah mendapat bekalan air bersih
c)   Bentuk muka bumi yang berbukit-bakau menjadi panduan kepada pelayar dan memudahkan pembesar Melaka mengawal keselamatan di Selat Melaka.
d)  Terdapat pokok bakau dan api-api yang menjadi benteng pertahanan dan pelindung semula jadi.
e)   Muara sungainya terlindung daripada tiupan angin monsun yang boleh 
    mengganggu kegiatan perdagangan. 
1 1 1