Jawapan

2015-11-05T11:15:34+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Y +px -1 = 0
y = 1 -px

x^2 -3x = y(y -3)
x^2 -3x = y^2 -3y
x^2 -3x = (1 -px)^2 -3(1 -px)
x^2 -3x = 1 -2px +(px)^2 -3 +3px
x^2 -3x = (px)^2 +px -2
x^2 -(px)^2 -3x -px +2 = 0
(1 -p^2)x^2 +(-3 -p)x +2 = 0

a = 1 -p^2
b = -3 -p
c = 2

touch at one point;
b^2 - 4ac = 0
(-3 -p)^2 - 4(1 -p^2)(2) = 0
p^2 +6p +9 -8 +8p^2 = 0
9p^2 +6p +1 = 0
(3p +1)^2 = 0

3p +1 = 0
3p = -1
p = -1/3