Jawapan

2015-11-13T13:24:17+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
(Ketika Alia dan Allisa menunggu bas di perhentian untuk pergi ke sekolah, mereka sempat berbual-bual tentang masalah jenayah,iaitu kes kecurian.)

Alia
: Hai,Allisa. Sudah lama kita tidak berjumpa. Awak apa khabar?
Allisa: Hai,Alia.Alhamdulillah,khabar baik.Kebelakangan ini, saya agak sibuk membantu ibu bapa saya menguruskan perniagaan mereka.Maklumlah,mereka sudah menambah cawangan di Putrajaya.            
Alia: Wah,bagusnya! Begitulah contoh anak yang baik.
Allisa: Terima kasih. Alia,awak ada mendengar kes kecurian di kawasan kediaman awak?

Alia: Oh, ada. Kes kecurian itu berlaku di belakang rumah saya sahaja.
Alidya: Hai,kawan-kawan.Apa yang sedang kamu berdua bualkan?
Allisa: Hai Alidya. Kami berdua sedang berbual-bual tentang masalah kecurian yang kerap berlaku di sini baru-baru ini.
Alidya: Kes kecurian ini semakin berleluasa, bukan? Beberapa hari lepas, barang kemas kepunyaan kawan ibu saya telah dicuri.
Alia: Yakah? Nasib baik tidak berlaku sebarang kes yang melibatkan nyawa.
Allisa: Kawan-kawan,apakah cara-cara untuk mencegah kegiatan jenayah ini daripada berlaku?
Alidya: Hmm...Mungkin dengan pengawalan rapi oleh pihak-pihak tertentu seperti Rela, Rukun Tetangga, polis dan sebagainya dapat memastikan kawasan tersebut bebas daripada kes-kes kecurian, rompakan, rogol, ragut dan sebagainya. Dengan pengawalan daripada pasukan-pasukan tersebut, sekurang-kurangnya dapat menakutkan pencuri yang ingin melakukan jenayah.Kamera-kamera litar tertutup boleh dipasang sebagai langkah berjaga-jaga.Medium ini dapat menjadi bukti apabila sesuatu kes jenayah berlaku di kawasan tersebut. Sekiranya konsep tersebut diwujudkan, akan terdetik rasa ragu-ragu kepada si penjenayah daripada melakukan aktivitinya di kawasan tersebut. Pada masa yang sama, kita dapat menyediakan peluang pekerjaan kepada masyarakat setempat.
Allisa: Itu cadangan yang bagus, Alidya !
Alia: Selain itu,kita juga perlu berusaha memberikan kesedaran kepada penduduk setempat tentang pentingnya kita berhati-hati dalam menjaga barang-barang peribadi atau persendirian dengan baik. Kecuaian kita dapat memberikan peluang kepada pencuri untuk membuat kegiatan jenayah.
Allisa: Dan yang paling penting ialah aspek keselamatan diri dan keluarga. Janganlah kerana harta, kita kehilangan nyawa pula.
Alidya: Di samping itu, kempen besar-besaran mencegah jenayah juga patut diadakan bagi menyedarkan masyarakat kini, terutamanyanya generasi muda agar sentiasa berwaspada dan memelihara akhlak diri dengan baik.
Usaha yang paling utama dan efisien untuk mengatasi masalah jenayah di negara ini adalah dengan cara ibu bapa perlu bijak mendidik anak-anak mereka agar tidak terjerumus dalam kegiatan jenayah.
Alia: Itu perkara yang paling utama.Lihat,bas sudah kelihatan di hujung jalan.Mari kita beratur untuk menaiki bas.
Allisa: Baiklah,jom!