Jawapan

2015-11-13T20:42:31+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
       Saya mempunyai seorang guru yang paling saya sayangi. Beliau seorang yang berhati mulia dan penyayang. Nama beliau ialah Cikgu Chew SeeSee.
       Cikgu Chew merupakan guru kelas saya. Saya sangat menyayangi beliau kerana beliau selalu memberikan tunjuk ajar kepada saya sehingga saya benar-benar faham akan sesuatu topik yang diajar beliau. BeIiau juga tidak pernah menunjukkan perasaan marah beliau kepada murid-murid lain yang kurang memahami sesuatu pelajaran.
       Saya sangat suka akan cara Cikgu Chew mengajar kami. Beliau selalu membawa peralatan yang sesuai semasa mengajar. Kadang-kadang beliau akan mengajar sambil bernyanyi, bersajak, berlakon atau bersyair. Suara beliau merdu sekali.
       Cikgu Chew telah mengajar selama lima belas tahun. Oleh itu, beliau telah menggunakan pengalaman beliau dalam mendidik anak muridnya dengan sebaik-baiknya. Tidak hairanlah jika Cikgu Chew pernah dipilih sebagal Tokoh Guru di sekolah saya.
       Selain seorang pengajar yang cekap, beliau juga merupakan seorang guru penasihat yang baik. Nasihat beliau selalu didengar oleh murid-murid. Beliau selalu menasihati kami supaya belajar dengan bersungguh-sungguh di samping aktif dalam kokurikulum.
       Kini, saya juga bercita-cita menjadi seorang guru seperti Cikgu Chew iaitu guru yang menjadi kebanggaan saya.

                                                        ATAU

      Beliau merupakan orang yang sentiasa membantu, menasihati, mencurahi saya dengan penuh kasih sayang. Beliaulah yang mendidik dan membimbing saya selama ini. Beliau yang dimaksudkan adalah ibu saya, iaitu orang yang paling saya segani.
      Ibu saya merupakan seorang suri rumahtangga sepenuh masa. Oleh sebab keluarga saya tidak mampu mengupah pembantu rumah, ibu sayalah yang menghabiskan semua kerja-kerja rumah termasuk memasak, mencuci dan menjaga adik-adik.
      Selain itu, ibu saya juga bertugas sebagai pemandu yang menghantar saya serta adik-adik pergi ke dan balik dari sekolah. Kadang-kala beliau juga menyediakan bekalan makanan untuk kami bawa sebagai sarapan petang.
     Ibu saya merupakan seorang pemain piano yang handal. Lagu-lagu klasik seperti Elise, Fantasia importu, Ave Maria dan lain-lain merupakan lagu-lagu yang hebat dipersembahkan oleh ibu saya. Saya amat mengagumi kebolehan dan kehandalan ibu saya. Kami adik-beradik sentiasa berpeluang menikmati lagu-lagu yang dimainkan oleh ibu saya.
       Sejak kecil saya dapat merasai kasih sayang ibu saya yang tidak terhingga. Semasa saya belajar berbasikal pada umur 5 tahun, saya terjatuh lalu menangis. Ibu saya tidak membantu saya berdiri. Namun, beliau berdiri di sisi dan terus memberi galakan dengan memberitahu saya jangan mengaku kalah dengan mudah, saya perlu bergantung kepada sendiri dan belajar menjadi berdikari. Beliau berharap saya dapat menjadi orang yang berjaya dan berkeyakinan pada masa depan.
      Sebelum tidur ibu dan ayah akan berdoa bersama kami adik-beradik. Mereka mencurahkan kasih sayang yang tidak terhingga kerana kasih sayang merupakan teras keluarga bahagia.
      Saya berharap agar ibu akan sentiasa sihat dan ceria. Saya akan belajar bersungguh-sungguh untuk membalas jasa ibu