Jawapan

2015-11-13T22:55:30+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
(Pada pagi itu,kelas 1J gempar dengan berita bahawa salah seorang rakan sekelas mereka,Rina telah terlibat dalam kemalangan yang telah berlaku semasa dia sedang melintasi jalan raya.)

Alia: Hai,Allisa.Apa khabar?
Allisa: Hai,Alia.Saya baik-baik sahaja. Kamu pula?
Alia: Saya khabar baik.Agaknya,bagaimanalah keadaan Rina di hospital,ya?
Allisa: Entahlah.Saya berasa simpati dengan Rina yang sedang terlantar lemah.Menurut Cikgu Kassim,sebuah lori yang sedang laju telah merempuhnya yang sedang melintas jalan raya.
Alia: Pada pendapat kamu,apakah punca kemalangan jalan raya seperti itu berlaku?
Allisa: Pada pendapat saya,kemalangan jalan raya adalah disebabkan kecuaian pemandu yang mementingkan diri sendiri dan tidak menumpukan perhatian ketika pemanduan.Hal ini disebabkan mereka sibuk membalas mesej dan mengemaskini status di laman sosial seperti Instagram,Facebook dan sebagainya.
Alia: Saya sangat setuju.Selain itu
,kebanyakan pemandu tidak mempunyai lesen memandu. Sesetengah pemandu juga menggunakan lesen memandu yang palsu. Oleh itu, apabila tidak memiliki lesen yang sah, maka pemandu tersebut sudah semestinya tidak cekap dan tidak biasa memandu kenderaan. Hal ini akan mengakibatkan kemalangan.
Allisa: Jadi
,bagi mengatasi masalah ini,pihak polis trafik perlulah memasang kamera perangkap kelajuan.di tempat-tempat yang strategik iaitu kawasan yang biasanya dipandu laju oleh pemilik kenderaan.Cara ini dapat mengurangkan kadar kemalangan jalan raya.
Alia: Ya,betul.Di samping itu,
pasukan polis trafik juga perlu bertugas selama 24 jam di sekitar jalan raya utama di negara ini untuk memastikan pengguna jalan raya tidak melanggar peraturan yang telah ditetapkan.Ini juga adalah untuk mengelakkan mereka memandu terlalu laju atau berbahaya.

(KRINGG!!!! Loceng berbunyi menandakan waktu rehat.Pelajar-pelajar berpusu-pusu menuju ke kantin.)

Allisa: Oh,sudah rehat! Mari kita ke kantin.
Alia: Baik,jom!
1 5 1