Jawapan

2015-11-16T20:28:02+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
 Bil                     Tajuk             Halaman   1Penghargaan
   2Pendahuluan
   3Objektif Kajian
   4Kawasan Kajian
   5Kaedah Kajian
   6Dapatan Kajian
   7Rujukan
   8Lampiran
   9Rumusan
 Penghargaan
Alhamdullilah,syukur kehadrat Illahi kerana telah mengizinkan saya membuat tugasan ini dengan sempurna dan dapat menghantar tugasan ini pada masa yang ditentukan oleh guru Geografi  saya.Saya ingin mengucapkan  ribuan terima kasih kepada Pengetua SMK Tanjung Gemok kerana telah memberikan kebenaran kepada saya untuk menjalankan kerja kursus ini. Tidak lupa juga kepada guru Geografi saya iaitu Mohd Nazri Bin Yusof yang telah banyak memberikan tunjuk ajar kepada saya untuk menyiapkan tugasan ini.Ucapan terima kasih juga kepada kedua ibu bapa saya kerana memberikan sokongan dan dorongan kepada saya untuk menyiapkan kerja kursus ini. Banyak maklumat  yang telah mereka berikan demi memastikan kajian ini dapat dilaksanakan dengan seelok-eloknya.
Tidak lupa juga buat rakan-rakan saya  yang telah banyak membantu saya ketika dalam menyiapkan kerja khusus ini
Akhir sekali saya mengucapkan terima kasih kepada penduduk Kampung Tanjung Gemok yang telah sudi memberikan kerjasama yang baik kepada saya semasa kajian ini dijalankan. Hanya Allah sahaja yang dapat jasa dan budi baik kalian semua.
Pendahuluan
Kajian kerja kursus ini perlu dilakukan kerana ia merupakan syarat untuk pensijilan Penilaian Menengah Rendah ( PMR ). Kami semua telah diberikan tajuk Kegiatan Ekonomi. Oleh itu, saya telah diarahkan oleh guru untuk membuat kajian ini di kawasan yang mempunyai kegiatan ekonomi iaitu kampung saya.
Masa yang diberikan untuk menjalankan kerja kursus ini ialah bermula bulan September sehingga bulan Oktober iaitu kira-kira 6 minggu. Setiap pelajar perlu menulis satu laporan yang lengkap dan terperinci tentang kajian yang telah dijalankan.
Saya berharap agar kajian dan laporan ini akan mendatangkan manfaat dan faedah khususnya kepada saya dan juga kepada penduduk-penduduk di kawasan tempat  tinggal saya.
 Objektif KajianBerikut adalah objektif-objektif kajian yang telah saya jalankan:
1)    Menyatakan maksud konsep kegiatan ekonomi.
2)    Menyenaraikan jenis-jenis kegiatan yang terdapat di kawasan kajian.
3)    Menghuraikan kepentingan kegiatan ekonomi di kawasan kajian.
4)    Menghuraikan kesan kegiatan ekonomi di kawasan kajian.
5)   Menyatakan langkah-langkap hendak mengurangkan kesan kegiatan ekonomi di kawasan kajian.
6)    Dapat menerapkan unsur nilai dan patriotisme terhadap penduduk  di Kampung Tanjung Gemok.
 Kawasan Kajian
Kajian ini dijalankan di Kampung Tanjung Gemok,Rompin,Pahang.Kampung ini terletak lebih kurang 5KM dari Pekan Endau dan kira-kira 26KM dari Bandar Rompin.Kampung ini mempunyai banyak penduduk.Kawasan kajian berdekatan dengan pantai dan mempunyai tanah yang rata dan lembut. Mengikut sejarahnya, sebelum kewujudan Kampung Tanjung Gemok, penduduk di situ kebanyakannya berasal daripada Kampung Pianggu. Kampung Pianggu merupakan penempatan awal yang kebanyakan penduduknya berketurunan Bugis. Oleh kerana waktu tersebut mereka selalu menggunakan pengangkutan sungai, sesetengah daripada mereka telah berpindah ke kawasan lain yang dikenali sebagai Kampung Teluk Gading. Apabila wujudnya pembangunan terutama pengangkutan jalan raya, maka mereka telah berpindah berdekatan dengan jalan utama tersebut dan secara tidak langsung wujudlah penempatan baru yang diberi nama Kampung Tanjung Gemok.Mengikut daripada sumber, nama Tanjung Gemok diambil sempena gelaran yang telah diberikan oleh pelayar-pelayar laut berhampiran Kuala Sungai Endau. Mereka sering menggelar kawasan tersebut  sebagai 'Tanjung Gemok'  yang diringkaskan daripada ayat 'Tanjung yang nampak gemok'. Kawasan tanjung tersebut menjadi tempat persinggahan bagi pelayar-pelayar pada waktu itu. Oleh kerana nama tersebut kerap diperkatakan, akhirnya kekallah kawasan tersebut dengan nama Kampung Tanjung Gemok.<Peta Daerah><peta Kawasan Kajian>