Jawapan

2015-11-16T18:19:25+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
                         LAPORAN PENCEMARAN UDARA

               Pada 16 September 2007,Kelab Pencinta Alam Sekitar Sekolah Menengah Sri Cempaka telah membuat kajian tentang pencemaran udara di Bangi.Kebelakangan ini,isu jerebu sedang hangat diperkatakan.Masyarakat pada hari ini sering berhadapan dengan masalah jerebu yang bagaikan bangkai gajah yang tidak dapat ditutup dengan nyiru lagi.

               Menurut kajian kami,masalah jerebu berlaku disebabkan beberapa faktor.Faktor dominan yang menyumbang kepada masalah jerebu ialah pembakaran hutan secara besar-besaran.Di negara jiran kita, Indonesia pembakaran hutan sering berlaku kerana pihak Indonesia ingin membina infrastruktur yang baharu seperti bangunan, sekolah dan lebuh raya. Hal ini mengakibatkan pembakaran hutan secara berleluasa.Seterusnya, masyarakat yang melakukan pembakaran secara terbuka tanpa kawalan juga menyebabkan keadaan jerebu menjadi-jadi.Mereka telalu malas untuk membawa sampah sarap mereka ke tempat pembuangan sampah atau pusat pengitaran sampah semula. Jadi, mereka telah mengambil jalan mudah dengan membakar sampah sarap mereka tanpa kisah jika asap daripada pembakaran terbuka itu yang sedikit demi sedikit membawa kepada masalah jerebu. Peningkatan jumlah kenderaan di jalan raya yang bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan juga telah mengakibatkan masalah jerebu di Malaysia.Kesesakan lalu lintas menyebabkan kenderaan tidak bergerak tetapi mengeluarkan asap pencemar.

               Memang tidak dinafikan juga, fenomena jerebu mendatangkan kesan negatif terutama terhadap tahap kesihatan rakyat di negara kita.   Antaranya ialah, jerebu boleh menjejaskan kesihatan rakyat terutamanya sistem pernafasan dan boleh menyebabkan penyakit asma, selesema, batuk dan penyakit-penyakit yang berkaitan dengan jantung.Selain itu,jerebu juga turut menjejaskan aktiviti harian masyarakat.Apabila Indeks Pencemaran Udara (IPU) berada di tahap tidak sihat atau membahayakan, sebarang bentuk aktiviti luar tidak digalakkan.  Contohnya, di kawasan-kawasan yang dilanda jerebu, banyak sekolah terpaksa ditutup demi menjamin kesihatan pelajar.Di samping itu,sumber pendapatan negara turut terancam akibat jerebu. Para pelancong  tidak akan melawat ke Malaysia sekiranya jerebu masih berlaku di Malaysia kerana bimbang akan keselamatan dan kesihatan mereka semasa melancong ke Malaysia. Secara tidak langsung, ekonomi negara kita akan terjejas akibat jerebu.

               Bagi mengatasi jerebu,pihak kerajaan perlulah menguatkuasakan undang-undang kepada kilang dan kenderaan yang mengeluarkan asap berlebihan.
Tindakan tegas juga perlu diambil terhadap syarikat perladangan yang membakar ladang kelapa sawit di Sumatera yang telah menyebabkan kejadian jerebu yang teruk di rantau ini.Selain itu,kita juga boleh mengadakan kempen kesedaran alam sekitar.Contohnya melalui ceramah dan seminar yang boleh memberi kesedaran kepada orang ramai untuk menghargai alam sekitar.Akhir sekali,pendidikan tentang alam sekitar juga mampu memberi kesedaran kepada masyarakat untuk memelihara alam sekitar daripada sebarang pencemaran untuk generasi yang akan datang.

               Kesimpulannya, semua pihak perlu berganding bahu bagai aur dengan tebing untuk mengatasi masalah jerebu ini.  Usaha ini sangat penting demi menjamin kesejahteraan rakyat dan kemakmuran negara.  sebelum terlambat, sebelum nasi menjadi bubur,pihak kerajaan terutamanya perlu mengorak langkah drastik bagi mengatasi masalah jerebu ini dari terus-menerus menghantui negara kita.Pada pukul 12 tengah hari,kelab Alam Sekitar Sekolah Sri Cempaka pulang ke sekolah setelah selesai membuat kajian.Sekian,terima kasih.

Laporan disediakan oleh,
                                  ,
(Nama),
Setiausaha Kelab Pencinta Alam Sekitar,
Sekolah Menengah Sri Cempaka.
                 

1 5 1