Jawapan

2015-11-17T13:41:55+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
     Aku ialah sebuah basikal.Aku diperbuat daripada bahan logam yang berkualiti.Aku telah dibina di sebuah kilang basikal.Setelah aku siap dibina,aku diletakkan ke dalam sebuah lori yang amat besar.Kemudian,aku dibawa oleh lori tersebut ke suatu tempat.
    Selepas beberapa jam,lori yang membawa aku telah sampai di sebuah kedai yang menjual basikal.Aku telah ditempatkan di sebelah rak kasut untuk dipamerkan.Selain itu,aku juga dapat berkenalan dengan rakan-rakan yang sama sepertiku.Namanya BMX,SUPERB dan  STRONG.
     Suatu hari,aku telah dibeli oleh seorang gadis yang jelita.Namanya ialah Jessica.Aku berasa sangat gembira apabila mengetahui bahawa Jessica ialah seorang pemilik yang baik.Aku sering ditunggang olehnya setiap kali hendak ke kedai atau ke sekolah.Rakan-rakan sekolah tuanku juga selalu memuji akan kecantikkanku.
    Aku dijaga oleh tuanku dengan baik sekali.Jikalau badanku kotor,aku akan dibasuh sehingga bersih.Kemudian,aku akan dijemur di bawah sinaran cahaya matahari agarku cepat kering.
    Aku tidak dapat memastikan nasibku pada kemudian hari.Semakin hari,aku semakin berkarat dan akhirnya dijual kepada besi buruk.Setelah aku dijual,aku dibawa pulang ke rumah pemilik yang menjual besi buruk.Aku berasa sungguh bertuah kerana pemilik tersebut seorang yang tidak membazir.Dia terus mengecat aku dan menukarkan logamku yang berkarat dengan logam yang baru.Sehingga kini,aku masih digunakan dan akan terus berkhidmat untuk tuanku selagi aku diperlukan...
Mungkin panjang tapi perkataannya lebih darpida 80...Harap membantu!8-)


      
2015-11-18T00:29:46+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Aku ialah sebuah basikal yang berjenama Dorris. Aku dilahirkan di sebuah kilang yang terdapat di Selangor Darul Ehsan. Pada suatu hari, aku telah dihantar ke sebuah kedai basikal di Petaling Jaya,Selangor.
        Aku dihantar ke Petaling Jaya dengan menggunakan lori kecil. Kedai itu dikenali sebagai JIMMY SHOP SDN. BHD. Di sini, aku dipamerkan kepada orang ramai. Ramai pelanggan yang tertarik dengan kelebihanku tetapi mereka tidak mampu untuk membeliku kerana aku dijual dengan harga yang mahal, iaitu RM300.
        Pada suatu hari, seorang bapa bersama anak lelaki yang 10 tahun telah membeliku. Dia membayar duit kepada penjual lalu membawa aku pulang ke rumahnya.Aku telah diberikan kepada anak lelakinya itu tadi yang bernama Kevin. 
         Kevin selalu menggunakan aku ke sekolah dan bersiar-siar di sekitar taman permainan yang berdekatan. Aku juga selalu dibawa bersiar-siar di tepi pantai pada hari minggu. Aku berasa sangat bangga kerana dapat berkhidmat  kepada tuanku. Aku dijaga dengan begitu baik sekali. Setiap hari, aku dibersihkannya setelah digunakan.
          Setelah beberapa tahun kemudian, badan-badanku telah berkarat. Cat di badanku juga telah tiada. Aku tidak secantik dulu lagi. Kini aku telah ditempatkan di bangsal kereta ayah kevin. Di sinilah aku menghabiskan sisa-sisa hidup aku sebagai sebuah basikal.