Jawapan

2015-11-23T10:59:57+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
~DALIL NAQLI QADA' DAN QADAR

~Dalil Naqli Qada' 

^Surah Luqman Ayat 29

Maksudnya : Tidakkah mereka memerhatikan bahawa Allah memasukkan malam pada siang dan memasukkan siang pada malam (silih berganti), dan Ia memudahkan matahari dan bulan (untuk faedah makhluk-makhluknya)? Tiap2 satu dari kedua-duanya beredar untuk suatu masa yang telah ditetapkan dan (ingatlah) Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui  dengan mendalam apa yang kamu lakukan.

~Berdasarkan ayat di atas, Sesungguhnya Allah telah menetapkan sesuatu kejadian dan ia dibuktikan dengan pelaksanaan kejadian tersebut.

~Dalil Naqli Qadar

^Surah Al-Ra'ad, Ayat 8

Maksudnya : Dan tiap2 sesuatu adalah ditetapkan disisinya dengan Qadar yang tertentu.

~ Allah telah menetapkan perancangan atau kejadian. Hanya Allah yang berkuasa untuk melaksanakan segala ketetapan tersebut. Sebagai makhluk kita hendaklah berusaha dan berdoa kepada Allah semoga apa yang kita inginkan akan tercapai.