Huraikan pendapat anda tentang cara2 yang dapat dilakukan untuk menghabiskan cuti persekolahan .,.,.isi2 penting ,membantu keluarga, mengulangkaji pelajaran, melancong ke tempat yang menarik, berkunjung ke perpustakaan.,.,.,sya ingin mmnta tolong mcm mna nk bt bleyh x bt kn rangka nya spm

2

Jawapan

  • sisha
  • Bercita-cita tinggi
2015-12-16T19:57:28+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Cara terbaik untuk menghabiskan cuti sekolah yang panjang adalah seperti meluangkan waktu bersama-sama keluarga. Jelaskan cara terbaik untuk menghabiskan cuti sekolah yang panjang.


Cuti sekolah merupakan saat yang dinanti-nantikan oleh setiap pelajar. Selepas berbulan-bulan mereka penat belajar atau menelaah buku dan nota-nota di sekolah, maka cuti sekolah sememangnya merupakan berita yang alu-alukan oleh setiap pelajar. Walau bagaimanapun, setiap pelajar dinasihati agar mereka menghabiskan cuti sekolah dengan bermanfaat.

Sebenarnya, cara terbaik untuk menghabiskan cuti sekolah adalah dengan meluangkan masa bersama-sama keluarga. Sepanjang tempoh 10 bulan menuntut ilmu di sekolah, sebagai pelajar kita jarang mempunyai masa yang panjang untuk bergaul dengan ahli keluarga. Oleh itu, cuti sekolah yang panjang ini merupakan peluang yang terbaik untuk kita mengeratkan hubungan dan silaturahim dengan keluarga. Misalnya, kita boleh mengambil kesempatan ini untuk melancong ke tempat-tempat yang bersejarah bersama dengan anggota keluarga kita seperti melancong ke Melaka dan tempat-tempat pelancongan yang indah dan menarik di negara kita. Rancangan ini bukan sahaja dapat mengeratkan hubungan antara anggota keluarga tetapi juga dapat menambahkan ilmu dan pengalaman kita tentang landskap sejarah tanah air kita, Malaysia.

Selain itu, kita boleh membantu ibu kita membuat kerja rumah seperti mengemaskan rumah, menyapu atau mengelap lantai dan sebagainya. Dengan ini, kita dapat merasai betapa penatnya ibu mencurahkan tenaga untuk memastikan rumah sentiasa dalam keadaan bersih, kemas dan ceria. Seterusnya, kita boleh mengambil kesempatan bersempena cuti panjang ini untuk balik ke kampung menziarahi datuk dan nenek kita. Dapatlah kita luangkan masa kita berbual-bual dengan mereka sambil menjaga hal-ehwal kebajikan mereka.

Selain meluangkan waktu bersama-sama dengan keluarga, kita juga boleh membuat latihan ulang kaji pada tempoh cuti yang panjang ini sebagai langkah persediaan secara terancang untuk menghadapi peperiksaan akhir tahun sekali gus berjuang untuk memperoleh keputusan yang baik dalam peperiksaan.

Di samping itu, kita juga boleh menyertai kempen, ceramah atau seminar yang dianjurkan oleh Jawatankuasa Kampung atau taman sebagai pengisian aktiviti pada cuti panjang ini. Sebenarnya, usaha murni ini dapat mengelakkan diri kita daripada melepak di kafe siber atau membazirkan masa dalam aktiviti-aktiviti yang tidak berfaedah malah membahayakan masa depan kita. Dengan menyertai aktiviti-aktiviti yang menarik ini, kita dapat berkawan dengan kawan-kawan yang baharu dan seterusnya dapat menimba lebih banyak ilmu dan pengalaman.

Oleh itu, sebagai murid, marilah kita habiskan masa cuti sekolah kita dengan aktiviti-aktiviti yang bermanfaat, menarik dan menyeronokkan. Sesungguhnya masa itu emas.
2015-12-17T00:13:45+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Pendahuluan
-cuti skolah telah tiba
-banyak benda yg boleh dilakukan ketika musim cuti sekolah
Isi 1
-Kita boleh membantu keluarga kita membuat kerja rumah
-Contohnya seperti mengemas dapur,mencuci kereta,menyapu sampah dan sebagainya
-(nyatakan kesan membantu keluarga)
Isi 2
-Seterusnya,kita juga boleh mengisi masa yg terluang dengan mengulang kaji pelajaran
-(nyatakan langkah-langkah kita mengulang kaji pelajaran)
-(nyatakan kesan mengulang kaji pelajaran)
Isi 3
-Di samping itu,kita boleh melancong ke tempat yang menarik bersama-sama dengan keluarga
-Contoh-contoh tempat pelancongan yang menarik ialah seperti Kota A Famosa,Zoo Negara dan (lain-lain nyatakan)
-((nyatakan kesan melancong ke tempat menarik pada keluarga dan masa depan)
Isi 4
-Akhir sekali,kita juga boleh berkunjung ke perpustakaan pada masa lapang untuk membaca buku.
-(nyatakan kesan jika kita membaca buku)
Penutup
-Kesimpulannya,banyak aktiviti-aktiviti yg berfaedah yg boleh dilakukan pada musim cuti sekolah.Selain itu,masa yang terluang juga boleh diisi dengan benda yg berfaedah.
HARAP MEMBANTU!8-)