Jawapan

2015-11-22T20:11:18+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
> Sebelum menulis, ada beberapa perkara yang harus diambilkira bila ingin mengarangkan karangan.
A. Membaca dan memahamkan soalan amat penting sekali.
- Baca dan fahami setiap tajuk / soalan yang diberi.
- Fahami bentuk soalan sama ada jenis berformat atau tidak berformat. - Kamu mesti memilih soalan / tajuk yang benar-benar boleh dikuasai
- Memahami benar-benar kata kunci / kehendak soalan
B. Menyusun rangka karangan
- Pilih mana-mana kaedah yang mudah bagi anda mencari isi
- Senaraikan semua isi penting secara ringkas yang mungkin.
- susun isi mengikut urutan kepentingannya.
- Masukkan huraian serta contoh yang sesuai bagi setiap isi yang akan dihurai. - Isi penting jangan diulang-ulang
 C.Menulis karangan
- Semasa menulis karangan anda mulakan dengan menulis pendahuluan terlebih dalu satu perenggan
- Setiap isi yang dihurai perlu ditulis dalam satu perenggan berserta dengan contohnya. ( Bahagian-bahagian karangan yang ideal )
 > Perenggan Pendahuluan
> Perenggan isi pertama
> Perenggan isi kedua
> Perenggan isi ketiga
> Perenggan isi keempat
> Perenggan Penutup
D.Menyemak karangan
- Setelah habis menulis karangan kamu perlu menyemak bagi memastikan jika ada tulisan anda yang kurang jelas, kesalahan ejaan, tanda baca, penggunaan imbuhan, struktur ayat yang salah dan aspek tatabahasa yang lain.
- baca berulang kali bagi memastikan ketepatan karangan kamu.
E.Secara umum peruntukan masa untuk sebuah karangan
a. 5-10 minit mencari isi
b. 40 minit menulis karangan
c. 5 minit menyemak semula karangan
 F.PETUA BILA MENULIS KARANGAN·
> Perlu memahami betul-betul kehendak soalan.·
> Catatkan apa sahaja isi-isi yang terlintas di fikiran, kemudian susun mengikut mana yang lebih penting.·
> Tuliskan karangan berdasarkan rangka yang kamu sediakan.·
> Karangan mestilah mempunyai pendahuluan, isi-isi dan penutup.·
 > Bagi karangan meminta fakta , sekurang-kurangnya mempunyai empat isi ( seelok-eloknya cari lima isi ) dan setiap perenggan mengandungi satu isi.·
> Gunakan ayat yang pendek dan bahasa yang mudah.
> Akhir sekali, untuk menjadikan karangan anda bermutu, anda terutama sekali mestilah mempunyai banyak idea dan mempunyai kemahiran bahasa yang baik, ini semua dapat dicapai apabila anda banyak membaca. Dari itu, jangan lengah, ambil karangan yang menarik dan mulalah membaca.
  • wincy
  • Bercita-cita tinggi
2015-11-24T16:26:46+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1. MEMBACA DAN MEMAHAMI KEHENDAK SOALAN -Baca semua soalan dgn teliti. Tentukan jenis karangan yg dikehendaki sama ada jenis berformat atau tidak berformat. Pilih satu soalan yang benar-benar calon dapat kuasai dari segi pemahaman, pengetahuan dan keupayaan untuk mengemukakan idea. 2. MEMBINA KERANGKA KARANGAN -Memastikan jenis karangan berformat atau tidak berformat. Membahagikan kerangka isi kepada tiga iaitu pengenalan, isi-isi penting ( 4 isi ) dan penutup. 3. MENULIS KARANGAN LENGKAP - Markah yg cemerlang dpt diperoleh apabila calon berjaya menghuraikan isi karangan dgn jelas dan kemas serta diikuti dgn contoh yg sesuai utk mengukuhkan idea. Karangan yg baik mengandungi enam perenggan. 4. SEMAKAN - Baca semula karangan yg telah siap utk memastikan karangan tersebut tidak mempunyai kesalahan ejaan, tanda baca, struktur ayat dan imbuhan. Jika ada kesalahan, perbetulkan dan gunakan masa lima minit utk proses semakan semula. Diharap dapat membantu ^-^