Jawapan

2015-11-28T16:37:10+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Pendahuluan:Pengawetan makanan merupakan satu proses melambatkan makanana daripada rosak.Selain makanan itu menjadi tahan lebih lama,pengawetan makanan juga mencegah pembaziran.Kaedah ini juga membolehkan sesetengah jenis makanan dapat dimakan di luar musim.Sepanjang tahun kita dapat menikmati pelbagai jenis makanan.Makanan kering sejuk beku mudah disimpan dan dihantar ke mana - mana sahaja kerana ringan dan hanya menggunakan ruang yang sedikit.
2015-11-29T22:04:51+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Pengawetan makanan ialah proses yang menjadikan makanan tahan lebih lama (daripada segi kualiti, rasa dan nilai zat). Ia lazimnya melibatkan pencegahan pertumbuhan bakteriafungus seperti yis, atau sebarang mikroorganisma .namun ada kaedah yang menambahkan bakteria atau fungus tidak berbahaya ke dalam makan. Pengawetan makanan juga boleh termasuk proses yang menghalang kemerosotan visual, seperti pencoklatan enzimatik dalam epal selepas dipotong, yang boleh terjadi semasa penyediaan makanan.terdapat beberapa kaedah pengawetan makanan , antaranya ialah penjerukan,pengeringan , pembotolan,pelilinan dan sebagainya.