Jawapan

  • Pengguna Brainly
2015-12-11T18:18:24+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
A ) 3 / 4 x - 6 -  ( 3 y / 1 6 x y )
 
     = 3 / 4 x - 6 - 3 y / 1 6 x y
     = 3 / 4 x - 6 - 3 / 1 6 x
     = 1 2 x ^ 2 - 9 6 x - 3
     x = 8 . 0 3 1   or    x = - 0 . 0 3 1 1 3

B ) 2 x / 3 y + 5 / 2 x y
  
      = 4 x ^ 2 + 1 5 / 6 x y
      = ( 4 x ^ 2 + 1 5 ) / 6 x y 

C ) 5 a / 2 ( a + 1 ) - a / a + 1
    
      = ( 5 a - 2 a ) / 2 a + 2
      = 3 a / 2 a + 2
     
D ) 8 x / x - y  *  x ^ 2 - y ^ 2 / 6
    
      = ( 4 8 x ^ 3 - x y ^ 2 - y ^ 3 ) / 6 x - 6 y
      = x ( 4 8 x ^ 2 - y ^ 2 - y ^ 3 ) / x ( 6 - 6 y )
      = ( 4 8 x ^ 2 - y ^ 2 - y ^ 3 ) / 6 - 6 y 

#Harap dapat membantu..kalau salah maaf ye..nnti bole pm saya