Apa.? 1.Peranan organisma hidup dalam persekitarannya,kemungkinan yang akan berlaku sekiranya organisma itu pupus dan kesan kepada persekitaran,contoh organisma yang telah pupus disebabkan oleh aktiviti manusia dan kesan kepada persekitarannya. 2. Maksud fotosintesis,peranannya dalam ekosistem seimbang,kesan ke atas ekosistem jika pembangunan,pertanian dan pembalakan tidak dapat dikawal.

1

Jawapan

2015-12-11T12:53:24+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
A) setiap organisma penting untuk mengekalkan keseimbangan ekosistem. sekiranya satu organisma pupus, ianya akan mengganggu keseimbangan alam dan mungkin menyebabkan kepupusan organisma lain

b) fotosintesis merupakan asas kepada kehidupan tumbuhan. Tanpa fotosistesis, tumbuhan tidak dapat hidup dan haiwan herbivor kehilangan sumber makanan. Haiwan karnivor juga kehilangan sumber makanan setelah herbivor mati atau berpindah habitat.
1 1 1