Jawapan

  • sisha
  • Bercita-cita tinggi
2015-12-16T16:14:26+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

Published Friday, June 19, 2015 By melvister. Under pendidikan    
 1169  62 Contoh soalan dan panduan tugasan Geografi PT3 2015 Tingkatan 3 Kegiatan Ekonomi. Tajuk tugasan pelbagai Instrumen bagi tugasan PT3 Geografi tahun 2015 adalah mengenai “Kegiatan Ekonomi” di kawasan atau tempat kajian calon. Semua calon Tingkatan 3 PT3 2015 adalah diwajibkan melaksanakan Tugasan Geografi PT3 2015 bermula pada 21 Jun 2015 sehingga tarikh akhir 3 Julai 2015. Berikut adalah panduan lengkap dan tips menyiapkan tugasan Geografi PT3 2015.Soalan Tugasan Geografi PT3 2015 (Kegiatan Ekonomi)Skema Pemarkahan PT3 2015 Kegiatan Ekonomi NegaraContoh Panduan Jawapan Tugasan Geografi PT3 2015 Tingkatan 3Nota Penting: Kegiatan Ekonomi adalah tajuk umum. Pilih tajuk yang spesifik mengenai kegiatan ekonomi di kawasan tempat kajian atau tempat tinggal anda. Contoh jika anda tinggal di tanah perancangan FELDA, maka tajuk anda perlulah spesifik kepada Sektor Pertanian sebagai kegiatan ekonomi penduduk.Senarai Tajuk Kegiatan Ekonomi Geografi PT3 2015
Berikut adalah senarai tajuk yang boleh anda pilih berdasarkan lokasi atau tempat kajian anda. Dinasihatkan memilih tajuk “Kegiatan Ekonomi” berdasarkan ekonomi yang dijalankan penduduk di kawasan tempat tinggal anda.Contoh Kegiatan Ekonomi:Sektor PerindustrianSektor PerikananSektor PerlombonganSektor PertanianSektor PembalakanSektor PerkhidmatanSektor PerniagaanSektor PenternakanTajuk: Kegiatan Ekonomi penduduk di Felda Jengka PahangObjektif kajian: Objektif utama adalah untuk mengkaji latar belakang kegiatan ekonomi penduduk di Felda Jengka Pahang.Kaedah kajian: Borang kaji selidik, Kaedah Temubual, Rakaman Audio atau Visual1. Konsep dan takrifan Kegiatan Ekonomi
Definisi Kegiatan Ekonomi : Kegiatan Ekonomi boleh didefinisikan sebagai aktiviti penduduk yang menjana pendapatan dalam kehidupan seharian. Kegiatan ekonomi boleh dibahagikan kepada beberapa sektor antara adalah Pembalakan, Pertanian, Perkhidmatan, Perindustrian mahupun Perlombongan. Di Malaysia, kegiatan ekonomi utama boleh dikategorikan kepada tiga antaranya adalah sektor sekunder, tertier dan Primer. Kegiatan ekonomi juga merupakan salah satu penyumbang kepada pendapatan kasar negara.Sila Klik Contoh Konsep dan Takrifan Kegiatan Ekonomi PT3 20152. Latar Belakang Kegiatan Ekonomi Di Felda Jengka Pahang (Berdasarkan tajuk anda)Penduduk sekitar Felda Jengka Pahang menjalankan kegiatan ekonomi utama iaitu aktiviti pertanian Kelapa Sawit. Sila huraikan latar belakang mengenai pertanian Kelapa Sawit secara terperinci.2.1 Jadual Graf Kegiatan Ekonomi Penduduk (Sila sertakan persembahan dalam bentuk Graf). Maklumat adalah berdasarkan borang kaji selidik yang telah anda edarkan dikawasan kajian anda.
2.2 Contoh Grafik Pekerjaan Penduduk (Di kawasan tempat tinggal anda)Lebih menarik jika foto tersebut diambil oleh anda sendiri di kawasan tempat tinggal anda. Lebih banyak foto adalah lebih baik.Tajuk Grafik: Penduduk Sedang Menuai Hasil Kelapa SawitHuraian Grafik: Apabila buah kelapa sawit sudah masak, penduduk akan menuai kepala sawit menggunakan tombak sebelum dihantar ke kilang untuk tujuan pemprosesan.Nota Penting: Pada grafik atau foto anda, Sila Sertakan Tajuk, Huraian dan label3. Cadangan Usaha Meningkatkan Pendapatan PendudukSila berikan 3 isi penting mengenai cadangan usaha meningkatkan pendapatan penduduk. Setiap isi penting haruslah disertakan huraian dan contoh.3.1 Contoh Cadangan Usaha Meningkatkan Pendapatan Penduduk
Berniaga secara kecil-kecilan (Contoh: Restoran, Kedai Runcit)Bercucuk tanam pokok tambahan selain dari Kelapa Sawit (Contoh: Sayuran boleh dijual)Membuat Perniagaan Online (Contoh: Jual tudung atau Baju)Pada setiap isi penting, sila sertakan fakta, huraian dan contoh.Sila Klik Contoh Cadangan Usaha Meningkatkan Pendapatan Penduduk4. Kegiatan Ekonomi Yang Berpotensi Dimajukan Dikawasan AndaSektor Perikanan (Ikan Air Tawar)Sektor Perkhidmatan ( Buka Homestay dan Pelancongan)Sektor Perindustrian ( Kilang buat sabun daripada kelapa sawit)

2015-12-17T14:56:45+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1- jadual kerja
2- objektif kajian
3- kaedah kajian
4- isi folio seperti maksud atau konsep tajuk, punca, langkah dan kesan.  markah lebih diberi sekiranya mengandungi bahan tambahan seperti grafik iaitu gambar kajian, graf, dan lain2.
5- senarai sumber rujukan