Jawapan

2015-12-08T17:47:42+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
       Golongan belia ialah harapan negara pada masa hadapan. Huraikan peranan golonganbelia dalam sesebuah negara yang sedang membangun seperti Malaysia.
    
       “Pemuda harapan bangsa, pemudi tiang negara”, pepatah ini jelas menunjukkanbetapa pentingnya peranan belia dalam sesebuah negara. Belia ialah golongan muda yang berusia antara 18 hingga 35 tahun. Golongan ini dianggap sebagai golongan yangpaling produktif dan bersemangat kental dalam semua hal. Selain itu, golongan beliamerupakan golongan yang terbanyak dalam sesebuah negara.
      
        Golongan belia memainkan peranan untuk membantu meningkatkan kemakmuranekonomi negara kerana golongan belia yang sihat dan berwawasan dapat menjadipenyumbang tenaga kerja yang produktif. Produktiviti yang tinggi dapat memastikan hasil pengeluaran yang tinggi kepada bidang yang diceburi mereka.
 
          Dalam bidang keselamatan negara, peranan belia memang tidak dapat dinafikan.Pasukan keselamatan negara amat memerlukan tenaga muda untuk menjaminkeamanan negara dan kesejahteraan rakyat. Tanpa tenaga muda dalam bidang ini,keamanan dan pertahanan negara akan tergugat. 
 
           Golongan belia bukan sahaja produktif malah kreatif dan innovatif. 
Kelebihan
kelebihan ini menjadikan mereka penggerak kemajuan masyarakat dan negara.Generasi tua menghadapi kesukaran untuk menyesuaikan diri dengan perkembangan sains dan teknologi yang begitu pesat hari ini. Oleh itu, kesanggupan dan kesediaanbelia menerima cabaran baru merupakan faktor penting yang membawa kemajuan kepada negara

                                       Penglibatan belia dalam pertubuhan pertubuhan sukarela seperti pertubuhan
belia dan pertubuhan amal juga amat diperlukan. Berbekalkan ilmu dan tenaga,mereka dapat memberikan sumbangan kepada masyarakat melalui pelbagai kegiatansosial.
 
          Kesimpulannya, memandangkan peranan belia begitu besar dalam pembangunannegara, kerajaan hendaklah memastikan bahawa golongan belia negara kita ialahgolongan yang berilmu dan berakhlak mulia.
udah !
oh terima kasih
same2 !
boleh je rujuk karangan saya itu ! ade jugak kesan negatif dan positif dlm tuk !
kalo x paham. jgn segan nk tanya kay ! saya sudi tolong awak !
Jawapan Paling Bijak!
2015-12-08T17:58:19+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
     Golongan belia ialah harapan negara pada masa hadapan. Huraikan peranan golonganbelia dalam sesebuah negara yang sedang membangun seperti Malaysia.           “Pemuda harapan bangsa, pemudi tiang negara”, pepatah ini jelas menunjukkanbetapa pentingnya peranan belia dalam sesebuah negara. Belia ialah golongan muda yang berusia antara 18 hingga 35 tahun. Golongan ini dianggap sebagai golongan yangpaling produktif dan bersemangat kental dalam semua hal. Selain itu, golongan beliamerupakan golongan yang terbanyak dalam sesebuah negara.              Golongan belia memainkan peranan untuk membantu meningkatkan kemakmuranekonomi negara kerana golongan belia yang sihat dan berwawasan dapat menjadipenyumbang tenaga kerja yang produktif. Produktiviti yang tinggi dapat memastikan hasil pengeluaran yang tinggi kepada bidang yang diceburi mereka. 
1 5 1