Pencemaran boleh dimaksudkan adalah ganguan terhadap kita dan sekeliling kita. Bayangkan apabila ada pembinaan yang berdekatan dengan tempat tinggal kita. Bunyi yang kuat daripada pembinaan itu akan mengganggu kualiti hidup kita. Kita juga melihat berita di televisyen, nelayan mengadu bahawa hasil tangkapan mereka berkurangan kerana sisa buangan oleh kilang. Daripada kedua-dua contoh tadi, adalah jelas pencemaran adalah gangguan.
contoh pencemaran udara?
pandailah awak ni.hehehe
Hazira99 ni form berapa ?kalau three aku rasa kau lulus.
Jerebu , Hujan Asid , Kesan Rumah Hijau ..etc

Jawapan

Jawapan Paling Bijak!
2014-06-30T23:02:29+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Pencemaran  udara  merujuk  kepada  kehadiran  satu  atau  lebih  bahan pencemar  seperti  gas-gas,  habuk,  bahan  berbau,  zarah,  debu  dan sebagainya  di  dalam  ruang  atmosfera  yang  mana  ia  boleh  mengubah kuantiti,  kualiti  dan  sifat  atmosfera  tersebut  dan  akhirnya  memberi kesan  negative  samada kepada  manusia,  tumbuhan,  binatang  serta persekitaran  fizikal  sesuatu  kawasan.

Jerebu  ditakrifkan  sebagai  partikel-partikel  yang  terampai  di  ruang atmosfera  dalam  kepekatan  yang  tinggi.  Partikel  terampai  ini  terbentuk di  dalam  keadaan  cuaca  yang  kering  dan  udaranya  yang  stabil  yang menghasilkan  satu  lapisan  kabus  yang  menyeliputi  ruang  atmosfera  di sesuatu  kawasan.  Partikel-partikel  ini  boleh  menyerak  dan  menyerap cahaya matahari  lantas  menyebabkan  keadaan  sekelilingnya  menjadi kabur  dan  kurang  jelas.

27 4 27
Kesan kejadian pencemaran tersebut kepada manusia dan alam sekitar di kawasan kajian.
macam maner nk buat...