Jawapan

  • Pengguna Brainly
2015-12-20T21:29:39+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
CUTI-CUTI MALAYSIA (MAKAN ANGIN KE NEGERI SABAH...)Percutian aku kali ini ialah bersama keluarga ke Negeri Sabah iaitu sebuah negeri yang sangat indah dan menarik yang mesti dikunjungi oleh setiap orang yang cintakan keindahan dan cabaran. Mendapat jolokan sebagai "Land Below The Wind" (Negeri Di Bawah Bayu) oleh orang-orang Eropah, negeri ini begitu kaya dengan khazanah lautnya serta pulau-pulaunya yang sangat cantik. 
Dengan keluasan 76,082 km persegi, negeri Sabah mempunyai kawasan perairan seluas 200,000 batu nautika dan garis pantai seluas kira-kira 1,600 km atau 900 meter persegi.
Secara peribadinya, lawatan aku ke negeri Sabah pada kali ini adalah lawatan yang ke empat dan pertama kali bersama keluarga. Maka oleh itu, tidak hairanlah jika sekiranya aku sangat teruja dan seronok kerana dapat bersantai bersama mereka sambil melawat tempat-tempat menarik yang telah dirancangkan. Sebelum ini aku ke Sabah atas urusan kerja dan tidak dapat bergerak ke mana-mana kerana jadual tugas yang terlalu sibuk.  
Tarikh 24 hingga 28 Mei, 2013 telah dipilih oleh kami kerana ianya sangat bersesuaian dan tambahan pula tarikh itu ialah tarikh bermulanya musim cuti sekolah selama dua minggu dan masa cuti tersebut perlu dimanfaatkan sepenuhnya.
Kami yang berjumlah seramai sepuluh orang terdiri dari aku sekeluarga seramai lima orang, dua orang abangku yang datang dari Taiping, Perak iaitu Mohd Izhar bersama isterinya Hamidah, dan Shamsuddin bersama isterinya Asni. Turut bersama ialah kakak Asni iaitu Pn. Pauziah dari Seremban.   
Seawal jam 6 pagi kami telah bertolak ke LCCT dari rumahku di Serdang, dan tiba pada jam 7 pagi. Oleh kerana masa penerbangan kami ialah pada jam 9.30 pagi maka masa yang ada kami penuhi dengan berbual-bual dan bertanya khabar setelah sekian lama tidak bertemu. Bagi anak-anakku pula, mereka sibuk merakamkan gambar-gambar di sekitar LCCT.

Ketibaan kami di Lapangan Terbang Kota Kinabalu pada jam 12 tengahari telah disambut mesra oleh Aizuddin, isterinya Wati serta tiga anak mereka Adriana, Adam dan Aina yang masih kecil. Aizuddin adalah menantu kepada abangku Izhar dan ia telah menetap di Sabah selama lima tahun dan bekerja di salah sebuah jabatan kerajaan di sana. Aizuddin yang kami panggil Din telah menyarankan supaya kami datang melawat Sabah sementara ia masih ada kerana berkemungkinan ia akan bertukar balik ke Semenanjung selepas lama bertugas di Sabah. Pelawaan beliau kami sambut dengan senang hati dan kami pun terus booking tiket secara online hampir lima bulan untuk menanti ketibaan cuti sekolah. Dari lapangan terbang, kami dibawa ke sebuah apartmen yang disewa khas bersebelahan rumah Din di Putatan lalu menikmati makan tengahari yang telah disediakan oleh Wati. Selepas berehat sebentar, Din telah memaklumkan bahawa jam 5 petang nanti acara lawatan akan bermula dan kami diminta bersedia. Untuk memudahkan perjalanan, kami telah menyewa sebuah Urvan pandu sendiri yang boleh memuatkan 15 orang dan sewanya satu hari ialah RM250. 
1 5 1
2015-12-20T21:41:03+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1. boleh mengeratkan tali silaturrahim antara keluarga
2. memupuk rasa cinta dan penghargaan terhadap khazanah negara
3. membantu sektor ekonomi bagi purusaahan yng terlibat dalam perlancongan
4. menjadi penawar kepada stress bagi ibu bapa yang bekerja dan pelajar yang sibuk belajar