Jawapan

2015-12-26T08:44:00+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
5x -2y = 6
2y = 5x -6
y = (5x -6) /2

masukkan ke dalam persamaan;
2xy -6x^2 = 5
2x (5x -6) /2 -6x^2 = 5
5x^2 -6x -6x^2 = 5
-x^2 -6x = 5
x^2 +6x +5 = 0
(x +5)(x +1) = 0

x +5 = 0
x = -5

x +1 = 0
x = -1

apabila x = -5, maka y
= (5x -6) /2
= (-25 -6) /2
= -31/2

apabila x = -1, maka y
= (5x -6) /2
= (-5 -6) /2
= -11/2
3 5 3
  • Pengguna Brainly
2015-12-26T09:59:41+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
2xy - 6x^2 = 5 6x^2 - 2xy + 5 = 0 5x - 2y = 6 2y = 5x - 6 y = 5x - 6 / 2 6x^2 - 2x ( 5x - 6 / 2 ) + 5 = 0 6x^2 - 5x^2 + 6x + 5 = 0 X^2 + 6x + 5 = 0 ( x + 1 ) ( x + 5 ) = 0 x = - 1 , x = - 5 y = 5 ( - 1 ) - 6 / 2 = - 5 - 6 / 2 = - 11/2 y = 5 ( - 5 ) - 6 / 2 = - 25 - 6 / 2 = - 31/2
2 5 2