Jawapan

2015-12-28T13:42:18+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1.  x^2 + (k - 1)x + 1 = 0 
a = 1 , b = k - 1 , c = 1 
let r be the root: 
r + r = -b/a 
2r = -(k - 1) 
r^2 = c/a 
r^2 = 1 
r = -1 , 1 
-2 = -(k - 1) 
k - 1 = 2 
k = 3 
2 = -(k - 1) 
-k + 1 = 2 
k = -1 
k = -1 , 3 

2. sorry im not sure with number 2
  • Pengguna Brainly
2015-12-28T14:00:31+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1)x^2+kx=x-1
   x^2+kx-x+1=0
   x^2+x(k-1)+1=0
   a=1 , b=k-1 , c=1
   b^2-4ac=0
   (k-1)^2-4(1)(1)=0
   (k-1)(k-1)-4=0
    k^2-k-k+1-4=0
    k^2-2k-3=0
    (k-3)(k+1)=0
     k=3 , k=-1

2)x^2-5x+k=0
   sor=5 , por=k
   2+Beta=5  , (2)(-3)=k
   Beta=-3     , -6=k
   K is -6