Jawapan

  • sisha
  • Bercita-cita tinggi
2016-01-04T16:43:08+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

Sempena tarikh bersejarah ini, Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di Pertuan Agong telah mengishtiarkan 21 Oktober setiap tahun sebagai Hari Alam Sekitar Malaysia. Sambutan ini diadakan selama seminggu iaitu dari 21 hingga 27 Oktober dan dikenali sebagai Minggu Alam Sekitar Malaysia (MASM).

Sambutan MASM juga telah dianjurkan di negeri-negeri bagi meningkatkan komitmen Kerajaan Negeri dan memperkukuhkan kerjasama antara Kerajaan Negeri dan Kerajaan Persekutuan dalam pengurusan alam sekitar negara.

Pelbagai aktiviti lain turut dianjurkan dengan kerjasama pihak swasta, industri dan pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan.

Objektif sambutan Minggu Alam Sekitar Malaysia (MASM) ini adalah untuk:-
Meningkatkan kesedaran alam sekitar di kalangan orang ramaiMengeratkan dan mempertingkatkan kerjasama di antara Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri di dalam pengurusan alam sekitar; danMenggalakkan kerjasama di antara pelbagai agensi seperti pertubuhan bukan kerajaan, agensi-agensi swasta, individu dan sebagainya dalam usaha pemuliharaan alam sekitar. Sambutan MASM 2015 Wilayah Persekutuan Kua­la Lumpur dipilih sebagai lokasi penganjuran sam­butan Minggu Alam Se­kitar Malaysia (MASM) Peringkat Kebangsaan 2015. 

Timbalan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Ir. Hamim Samuri berkata, sambutan itu akan diadakan pada 17 Oktober ini di Taman Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur dan dirasmikan oleh Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar.