Jawapan

2016-01-01T13:01:56+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
-dapat mempertahankan negara daripada dijajah oleh orang luar -dapat menaikkan imej negara di mata dunia -langkah kita Akan dijejaki oleh generasi yang Akan datang -masa depan negara terjamin .....HARAP MEMBANTU!=).....
1 3 1
2016-01-01T13:51:07+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Perjuangan untuk memerdekakan negara daripada belenggu penjajahan untuk kedamaian kemudian untuk mempertahankannya adalah sifat-sifat mulia yang perlu disanjung tinggi oleh generasi remaja. Oleh itu, dalam mengenang kembali sejarah kemerdekaan negara kita, generasi yang hidup  pada zaman ini khususnya golongan remaja janganlah melupakan pengorbanan para pejuang kemerdekaan yang telah membuka jalan ini kepada kita.
Hasil cetusan semangat para pejuang seperti tokoh-tokoh politik, cendekiawan dan juga para ulama’,  maka kita wajib menghormati dan mengenang kembali jasa pahlawan tanah air sama ada yang masih hidup ataupun yang telah meninggalkan dunia. 
Setakat ini negara kita sudah berhadapan dengan berbagai-bagai gejala sosial yang membimbangkan yang memerlukan generasi muda sama-sama insaf dan sedar serta bersungguh-sungguh untuk mengatasinya. Negara kita juga tidak wajar digemparkan dengan sebarang ancaman baru daripada mana-mana kumpulan sehingga ke tahap mengancam keamanan dan keselamatan negara.
Dalam kita berusaha meningkatkan kesedaran tentang peri pentingnya kemerdekaan dan  melahirkan kesyukuran ke atas manisnya kemerdekaan itu, sudah ada tanda-tanda di dalam masyarakat kewujudan golongan yang mulai cuai dan lupa diri sehingga menimbulkan masalah. Keadaan ini jika tidak dibanteras dengan segera akan membawa kita kembali dijajah, khususnya penjajahan minda, iaitu suatu penjajahan bentuk baru yang licik dan halus.
Masalah yang dimaksudkan ialah gejala sosial seperti  black metal, pergaulan bebas, samseng, vandalisme, penyalahgunaan dadah, lumba haram dan sebagainya di kalangan remaja. Oleh sebab terlalu merdeka maka mereka lupa dan alpa tentang soal-soal pengorbanan. disiplin, tanggungjawab dan jati diri. Masalah ini tidak wajar dipertanggungjawabkan keatas kerajaan sahaja.
Tanggungjawab untuk menyekat atau mengatasi masalah ini harus menjadi tanggungjawab seluruh remaja. Didik dan tanamkan disiplin dalam diri supaya terhindar daripada sebarang gejala yang boleh merosakkan masa depan diri, keluarga, masyarakat dan juga negara.
Para remaja merupakan waris kepada kepimpinan negara dan kejayaan bangsa pada masa hadapan. Untuk itu bersama-samalah kita menggembeleng bagi membentuk dan berusaha agar akhlak dan minda generasi remaja tetap utuh serta berdaya tahan. Usahlah kita membiarkan pintu masa depan kita  terbuka luas kepada anasir-anasir jahat menyelinap masuk. Sesungguhnya generasi remaja pada hari ini adalah pintu kepada kemakmuran negara pada masa hadapan.

Tidak ada negara yang mempunyai masyarakat majmuk yang dapat hidup dalam keadaan tenteram, harmoni, saling bantu membantu dan hormat menghormati antara satu sama lain seperti mana dinikmati oleh negara kita . Suasana dan amalan yang dinikmati oleh Malaysia ini merupakan cara hidup yang dituntut oleh Islam.
Justeru ,marilah kita memelihara kemerdekaan kita ini dengan mengekalkan perpaduan yang wujud  supaya tidak akan ada perasaan curiga mencurigai sesama kita. Kita kekalkanlah permuafakatan yang telah wujud sejak 49 yang lalu sebagai kunci kepada kecemerlangan negara kita di masa yang akan datang. Golongan remaja perlu hidup bersatu hati di bawah lambang perpaduan, menyemai sikap kasih sayang dan bermuafakat untuk kebaikan bersama.
Generasi sesudah merdeka berkewajipan menggembleng tenaga dan bertekad untuk mempertahankan tanah air daripada sebarang ancaman sama ada dalam bentuk fizikal seperti keselamatan negara mahupun spiritual seperti penyelewengan akidah dan penyongsangan akhlak. Generasi remaja hendaklah berusaha dan berkorban segala-galanya demi memerdekakan diri daripada cengkaman kebejatan dan perhambaan hawa nafsu.