bengang ahh ngan wifi ni ! lembab ! rrasa nk tampo je ! geram betul !!!!
dah x dpt jwb soklan . b***h punya wifi !
sabar...jgn lepaskan kemarahan disini,semua org baca nnti
huhu tu la . sbarr je la kan ...
skang da ok ke

Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-01-08T19:31:06+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
(+) Bentuk Positif :
- Subject + was/were + complement (pelengkap)
- Subject + Verb II + Object
Contoh :
- I saw a movie yesterday
- Last year, Daniel was here
(-) Bentuk Negatif
- Subject + to be (was/were) + not + complement
- Subject + did not + Verb I + Object
Contoh :
- I did not see him yesterday
- She was not here yesterday
Bentuk did not atau was/were not bisa disingkat menjadi didn’t atau wasn’t dan weren’t
( ? ) Bentuk Interrogative :
- Did + Subject + Verb I + Object + ?
Contoh :
- Did you play football yesterday ?Simple past tense merupakan jenis tenses yang digunakan untuk menyatakan kejadian yang telah terjadi pada waktu tertentu di masa lalu.
- Jenis kejadian bisa pendek atau panjang.
- Juga bisa menjadi beberapa kejadian terjadi satu demi persatu.
Secara umum, Ada dua fakta penting yang perlu diingat dalam simple past tense ini :
- Ada ratusan macam kata kerja tak beraturan ( Irregular Verbs) dengan bentuk yang berbeda
- Bentuk kalimat negatif dan pertanyaan (interrogative) berbeda dengan bentuk kalimat positif contoh :
o You called Daniel
o Did you call Daniel?
o You did not call Daniel.

1. Menyatakan kegiatan / aktivitas yang sudah terjadi di waktu lampau. Biasanya si pelaku dalam kalimat tidak menyatakan kapan aktivitas tersebut berakhir. Contoh :
- I saw a movie yesterday.
- Did you have your dinner last night?
- He did not wash his car.
2. Menyatakan beberapa kegiatan yang sudah terjadi di waktu lampau. Biasanya jumlah kegiatannya lebih dari satu. Contoh :
- I finished work, walked to the beach, and found a nice place to swim
- He arrived from the airport at 08.00 Am, checked into the hotel at 09.00 Am, and met others at 10.00 Am
- Did you add flour, pour in the milk, and then eggs?
3. Menyatakan jangka waktu dari kegiatan yang sudah terjadi di waktu lampau. Durasi waktu yang dijelaskan biasanya lama. Bisa dua tahun,
- I lived in Brazil for two years
- Shauna studied Japanese for five years.
4. Menyatakan kebiasaan yang terjadi dan sudah berhenti di waktu lampau. Bentuk ini sama dengan “Used to”. Biasanya kita menambahkan keterangan waktu seperti always, often, usually. Contoh :
- I studied Japanese language when I was child.
- She worked at movie theater, when she was in junior high school.
5. Menyatakan kebenaran umum yang pernah terjadi di masa lampau yang sudah tidak terjadi lagi. Contoh :
- She was shy as a child , but now she is easy going/
- He did not like tomatoes before.





2016-01-08T19:45:27+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Simple past tense ialah peristiwa yang telah berlaku pada kala lampau.Beberapa ayat kala kini akan ditukar ejaannya kepada perkataan kala lampau.Perkataan kala kini akan menambahkan -d,-ed atau -ied di belakangnya.Contoh:
change-changed
experience-experienced
walk-walked
stop-stopped
cry-cried
spy-spied

Ada juga perkataan yang menukarkan ejaannya.Contoh:
fall-fell
write-wrote
read-read (red-sebutannya)
win-won
wake-woke
feel-felt

HTHY!=)



1 5 1
bt lak !!!
X paham..
solly2 .. salah tulis .. hehe maaf ya :)