Jawapan

2016-01-08T19:37:47+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Langkah 1 : Mengenalpasti Masalah
Kita mulakan penyiasatan kita dengan memahami apakah masalah sebenar yang kita hadapi. Langkah ini juga akan membantu kita untuk menentukan tujuan ujikaji (eksperimen) yang bakal kita laksanakan.

Langkah 2 : Membuat Hipotesis
Setelah memahami apa permasalahan dan juga tujuan kita nak buat eksperimen, maka kita perlu untuk buat hipotesis yang boleh 'membimbing' kita dalam mencari penyelesaian. Hipotesis adalah pendapat yang dirasakan benar dan boleh digunakan sebagai alasan bagi permasalahan kita tadi, walaupun kebenarannya masih belum dibuktikan.


Langkah 3 : Merancang eksperimen
Bersandarkan kepada hipotesis yang kita buat, maka kita perlu menguji kebenaran hipotesis tersebut. Untuk itu, kita perlu merancang sebuah eksperimen. Maka, kita kena fikirkan radas dan bahan yang digunakan serta pemboleh ubah yang berkaitan.

Radas : merujuk kepada peralatan yang kita gunakan (eg : Bikar)
Bahan : merujuk kepada bahan kimia, larutan dan pepejal yang kita gunakan (eg: Air suling)

Pemboleh ubah dimanipulasikan : perkara / keadaan yang kita ubah-ubah bagi melihat kesannya
Pemboleh ubah bergerak balas : perkara / keadaan yang berubah akibat daripada perubahan yang kita lakukan pada pemboleh ubah dimanipulasikan tadi
Pemboleh ubah dimalarkan : perkara / keadaan yang kita tetapkan sepanjang penyiasatan 


Langkah 4 : Menjalankan Eksperimen
Seterusnya, kita boleh lah menjalankan eksperimen mengikut seperti yang dirancangkan. Prosedur yang telah ditetapkan perlu diikuti dengan cermat dan betul susunannya bagi mendapatkan hasil yang betul. 


Langkah 5 : Mengumpulkan Data
Oleh kerana kita menjalankan eksperimen yang melibatkan perubahan  keadaan (eg: suhu, masa) maka adalah perlu untuk kita merekodkan semua data yang diperolehi daripada eksperimen tersebut. Data boleh direkodkan dalam bentuk jadual bagi memudahkan proses seterusnya.


Langkah 6 : Menganalisis dan Mentafsirkan Data
Data yang dikumpulkan tadi kemudiannya dianalisis dan juga ditafsirkan. Dengan erti kata, menyatakan apakah hubungan antara pemboleh ubah dimanipulasikan dengan pemboleh ubah bergerak balas.


Langkah 7 : Membuat Kesimpulan
Setelah hipotesis diuji dengan menjalankan eksperimen, tibalah masa untuk membuat kesimpulan. Kesimpulan dinyatakan dengan sama ada menerima atau pun menolak hipotesis.


Langkah 8 : Menulis Laporan
Akhir sekali, bagi membolehkan hasil eksperimen kita juga memberi manfaat kepada orang lain, maka satu laporan ditulis. 
1 5 1