Jawapan

2016-01-08T23:42:29+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Joshua: Semasa dalam perjalanan ke rumah kamu tadi,saya terlihat akan kepulan asap hitam yang dikeluarkan oleh beberapa buah kilang di kawasan perindustrian berdekatan.Bukankah itu akan mencemarkan alam sekitar?
Nabila: Hal ini mula disedari sejak awal bulan ini.Nampaknya pemilik kilang tersebut tidak bertanggungjawab dan tidak menjaga kebersihan alam sekitar.
Joshua: Pada pendapat kamu,apakah cara-cara yang boleh dilakukan untuk mengawal pencemaran alam sekitar seperti ini?
Nabila: Saya fikir,pihak berkuasa perlu menjalankan kempen kesedaran secara menyeluruh dan berkesan
Joshua: Banyak kempen kesedaran menjaga alam sekitar ini disiarkan sama ada melalui media elektronik mahupun media cetak.Namun sikap pemilik kilang dan kenderaan ini tetap tidak berubah.
Nabila: Jika begitu,pihak berkuasa perlu meningkatkan penguatkuasaan dan mengenakan hukuman yang berat kepada pemilik kilang yang didapati menyebabkan pencemaran alam sekitar.Jika perlu,lesen perniagaan mereka hendaklah ditarik balik.
Joshua: Saya bersetuju dengan pendapat kamu itu.Selain itu,pendidikan tentang alam sekitar perlu diajarkan di sekolah supaya murid-murid dapat menyemai rasa cinta terhadap alam sekitar.
Nabila: YA,kita perlu menggunakan teknologi yang mesra alam sekitar seperti kitar semula.
Joshua:Betul kata kamu itu.

HARAP MEMBANTU!=)