Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-01-09T00:52:05+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
(1) contoh : hajat hendak lihat bedah balas cinta, nanti orang fikir niat nak mengorat. Alamak si peli sedia kelewang. Aku kena cabut. hidrogen helium litium berilium boron carbon, nitrogen oksigen flourin neon natrium magnesium. Aluminium silikon phosforus sulfur klorin. Argon kalium calsium

(2) contoh : yang ini hafal berdasarkan positif dan negatif ion Positif Ion (Kation): Kalau (K) - Nak (Na) - Cakap (Ca) - Micheal (Mg) - Adalah (Al) - Zalim (Zn) - Fikir (Fe) - Sejenak (Sn) - Pabila (Pb) - Harry (Hg) - Cubit (Cu) - Adam (Ag)
Negatif Ion (Anion) : Farid (F) - Suka (SO4) - Nengok (NO3) - Chinta (Cl) - Berjalan (Br) - Ikut (I) - Otak (OH)

kesimpulannyasaya rasa kaedah satu tu lagi bagus. Tapi kalau awak betul-betul nak hafal. Reka ayat sendiri. Tujuan suruh reka sendiri bukan setakat nak suruh awak mudah ingat tapi nak suruh awak berusaha buat sendiri.Dalam proses awak buat ayat, awak akan guna otak sungguh, dan pada masa itulah saraf-saraf otak akan berhubung. Otak kita bila berhubung, jadi mudah kita ingat. Kalau kita terlupa pun mudah nak imbas balik.Beza dengan hafal yang orang bagi, sebab bila hafal sahaja, kita cuma masukkan dalam otak tanpa menghubung kait dengan benda lain.Akhir kata, guna otak baru bijak.
1 5 1