Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-01-09T15:50:55+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Bimasakti Menari adalah sebuah karya yang mengisahkan tentang pemeliharaan alam sekitar khususnya untuk menangani pencemaran cahaya. Sebagai seorang pencinta alam, saya berasa teruja untuk membaca buah tangan penulis kali ini selepas dikecewakan dengan Impuls/Roh. Tahniah kepada penulis kerana membuka pandangan pembaca tentang kepentingan menjaga kelestarian alam daripada tangan-tangan yang merosakkan dengan tujuan pembangunan.Watak utama, Nurul Hafsa adalah seorang graduan lulusan Ilmu Falak telah mencabar dirinya untuk mengembalikan kegelapan langit Kuala Selangor setelah kecewa kerana gagal menyumbangkan kepakarannya dalam mencerap langit kepada pelajar cilik dari Jepun. Rentetan itu, Nurul Hafsa berjuang agar Kuala Selangor kembali kepada fungsinya sebagai sebuah tempat pengkaji bintang amatur dan profesional.Muhammad Taufik pula adalah seorang yang mempunyai impian untuk memelihara populasi kelip-kelip yang cukup terkenal di Kuala Selangor khususnya di Kampung Kuantan. Populasi haiwan tersebut yang sudah semakin berkurangan mencetuskan ilham kepada Muhammad Taufik untuk membina suatu kawasan di luar grid kemanusiaan agar kelip-kelip mempunyai ruang dan peluang untuk hidup tanpa gangguan manusia mahupun persekitaran.Maka, objektif yang hampir sama dalam memelihara alam sekitar menjadikan Nurul Hafsa dan Muhammad Taufik bergabung tenaga untuk mencapai dua tujuan hakiki yakni pertama, mengembalikan kegelapan langit atau mengurangkan pencemaran cahaya. Kedua, mewujudkan semula populasi kelip-kelip daripada ancaman.Sememangnya, sesebuah novel tidak lari daripada konflik. Ia menjadikan novel ini tidak mendatar, namun saya rasa mungkin konflik yang ditimbulkan daripada Johann Arlington-Majid mungkin boleh dikembangkan lagi kerana perkembangannya agak terbatas dan terlalu cepat untuk diusaikan. Walau bagaimanapun, ia masih tidak menjejaskan kelebihan buku ini dalam menyampaikan intelektual berkenaan bidang falak dan cahaya.

2 5 2
2016-01-09T15:51:38+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Sinopsis

Nama watak utama, Nurul Hafsa, pertama kali disebut pada muka surat 3, baris 3. Nurul Hafsa sedang melayan kunjungan 15 orang murid dan 3 orang guru pengiring dari Hiroshima Jepun di tempat bertugasnya, iaitu Balai Cerap Sultan Salahuddin, Bukit Melawati, Kuala Selangor. Nurul Hafsa baru seminggu tamat pengajian dalam bidang fizik dan kajian falak, Universiti Jordan dan hari itu merupakan hari pertama Nurul Hafsa bertugas.

Watak sampingan, Puan Wickam muncul pada muka surat 11 dan seterusnya menjadi judul bab 2. Watak utama kedua (hero), Muhammad Taufik, anak kepada Maryam @ Marion Wickham Abdullah dan Tan Sri Muhaimin (yang telah berpisah) melengkapkan cita-cita perjuangan Nurul Hafsa, iaitu projek Kawasan Simpan Langit Gelap Kuala Selangor. Kemudian muncul satu per satu watak Budiman (abang Nurul Hafsa), Haji Yassir (bapa Nurul Hafsa), Tan Sri Yahya (wakil DBKL dan rakan MRSM Tan Sri Muhaimin), Dato' Haji Mustofa al-Hamidi (pegawai daerah Kuala Selangor) dan menteri besar Selangor (tidak disebut nama).Konflik / pergolakan bermula dengan kemunculan watak penentang (antagonis), iaitu Dato' Johann-Arlington-Majid (campuran Melayu-Irish) yang kebetulan pernah berebut kasih Marion Wickam dengan Tan Sri Muhaimin. Dia pembekal lampu utama Kuala Selangor, serta sahabat baik Dato' Mustofa. Projek Nurul Hafsa bersama Muhammad Taufik dan Budiman suatu ancaman besar perniagaannya, lalu dia merancang komplot dengan mengupah tiga orang samseng.
Mangsa pertama Johann ialah Muhammad Taufik yang dipukul curi setelah tayar keretanya pancit akibat melanggar stringer (besi hitam yang dipasang bersama besi tajam) yang sengaja diletak di situ. Setelah itu Nurul Hafsa sendiri diculik, tetapi dia tidak diapa-apakan kerana dia hanya sebagai umpan untuk mendapatkan semula Muhammad Taufik. Akhirnya pihak polis berjaya menggempur tempat Muhammad Taufik disembunyikan.
Peristiwa buruk yang menimpa Muhammad Taufik memiliki hikmah yang tersembunyi. Tan Sri Muhaimin kembali bernikah dengan Puan Wickham. Malah, Muhammad Taufik sendiri melafazkan hasrat untuk memiliki Nurul Hafsa yang diterima dengan senang hati.
 
Harap membantu^_^
jika salah maafkan saya