Jawapan

2016-01-09T18:22:31+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Dalam menentukan hala tuju pembangunan masa hadapan sistem perbankan Islam, pertimbangan yang wajar perlu diberikan kepada peranan sistem perbankan dalam ekonomi. Matlamat utama adalah untuk meningkatkan kekayaan dan menggalakkan pertumbuhan ekonomi yang mapan dan seimbang. Oleh itu, visinya adalah untuk membangunkan satu sistem perbankan dan kewangan Islam yang progresif dan teguh dengan bertunjangkan nilai teras dan prinsip Islam yang dapat memenuhi keperluan ekonomi dengan cara yang terbaik.

Dengan menentukan destinasi pembangunan industri perbankan Islam, Pelan Induk ini akan menyediakan hala tuju ke arah visi yang sama di kalangan negara dalam pembangunan sistem kewangan Islam. Sementara usaha bersama boleh digembleng bagi mencapai satu visi yang sama, pertimbangan perlu diberikan pada tahap pembangunan negara-negara berkenaan. Khususnya, peranan yang dijangka dimainkan oleh sistem perbankan perlu dikenal pasti. Ini merangkumi pembangunan sistem perbankan Islam sebagai pengantara dana yang cekap dalam ekonomi, persediaan sistem perbankan dan kewangan Islam yang sofistikated dan berintegrasi pada peringkat antarabangsa serta berperanan sebagai jentera pertumbuhan.