Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-01-10T16:23:38+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Izzue: Hai, Aishwarya. Sudah lama kita tidak berjumpa. Awak apa khabar?
Aishwarya: Hai, Izzue. Belakangan ini, saya agak sibuk mengulang kaji pelajaran. Seperti yang awak tahu, peperiksaan percubaan PMR sudah dekat.            
Izzue:  Bagus! Bak kata pepatah “Sediakan payung sebelum hujan.” Aishwarya: Benarlah itu. Izzue awak ada mendengar kes kecurian di kawasan kediaman awak?
Izzue: Oh, ada. Kes kecurian itu berlaku di belakang rumah saya sahaja.Ying: Selamat sejahtera, kawan-kawan. Boleh saya sertai perbualan kalian? Apa yang sedang kamu berdua bualkan?
Aishwarya: Hai, Ying. Kami berdua sedang berbual-bual tentang masalah kecurian yang kerap berlaku di Tanjong Malim dan tempat-tempat yang berhampiran akhir-akhir ini.
Ying: Kes kecurian ini semakin berleluasa, bukan? Kelmarin, kereta baharu kepunyaan kawan ayah saya telah dicuri.
Izzue: Benar? Nasib baik tidak berlaku sebarang kes yang melibatkan nyawa.
Aishwarya: Pasti ada cara untuk mengatasi masalah ini.
Ying: Ya, mungkin setiap kawasan perumahan di Tanjong Malim ini patut mewujudkan sistem kawalan berkomputer dan rondaan berbayar. Cadangan ini adalah untuk mencegah kes kecurian itu berlaku lagi. Pada masa yang sama, kita dapat menyediakan peluang pekerjaan kepada masyarakat setempat.
Aishwarya: Bagus juga cadangan awak, Ying!
Izzue: Kita juga perlu berusaha memberikan kesedaran kepada penduduk setempat tentang pentingnya kita berhati-hati dan menjaga barang-barang peribadi atau persendirian dengan baik. Kelalaian kita boleh membiarkan pencuri ini mengambil kesempatan.
Aishwarya: Yang paling penting ialah aspek keselamatan diri dan keluarga. Janganlah kerana harta, kita kehilangan nyawa pula.
Ying: Tak lupa juga, kempen besar-besaran mencegah jenayah patut diadakan bagi menyedarkan generasi kini, khususnya anak-anak muda agar sentiasa berwaspada dan memelihara akhlak diri dengan baik. Ibu bapa juga memainkan peranan yang penting dalam usaha mendidik anak-anak mereka agar menjadi modal insan yang terpuji dan berakhlak mulia.
Izzue: Itu perkara yang paling utama. Kita sambung tajuk perbualan ini pada keesokan hari, kawan-kawan. Ayah saya sudah sampai. Saya perlu pulang dahulu. Balik dulu, ya. Salam.
Aishwarya: Baiklah, bas saya juga sudah tiba. Selamat tinggal, Ying!Ying: Selamat jalan, Izzue dan Aishwarya!
4 4 4