Jawapan

2016-01-11T20:15:19+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
                               AKU SEBATANG PENYAPU LIDI
Semua orang kenal pokok kelapa. Aku berasal daripada salah satu bahagianpokok kelapa iaitu lidi. Bahagian-bahagian lain pada pokok kelapa ialah batang, akar,buah, sabut, daun dan lain-lain. Semua bahagian ini mempunyai keistimewaannya yangtersendiri. 
Aku digunakan oleh manusia sebagai penyapu. Mulanya aku diraut untukmengasingkan aku daripada daun. Mereka meraut aku dengan pisau. Aku dihimpunsatu demi satu. Setelah banyak, aku diikat kuat-kuat dan menjadi sebatang penyapu.
Di kampung atau di bandar, ramai orang menggunakan aku untuk mengumpulsampah sarap dan tidak kurang pula untuk memukul kucing, anjing dan lalat.Selalunya orang meletakkan aku di tempat-tempat yang sempit, sunyi dan kotor.Kadang-kadang aku diletakkan di celah almari, dalam bilik air, dalam tandas dansebagainya. Kadang-kadang aku ditemani oleh penyapu yang dibuat daipada bahan-bahan lain.
 Apabila aku sudah reput, mereka membuang aku di tempat longgokan sampah.Tidak lama kemudian aku dibakar menjadi abu. Tamatlah riwayat aku sebagai sebatangpenyapu lidi yang berjasa kepada manusia

#harapmembantu^_^.