Jawapan

2016-01-14T09:15:20+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Setiausaha,
JKKK Kampung Merapoh,
27210, Kuala Lipis,Pahang.
________________________________________________________________

Pegawai Daerah,
Kompleks Kerajaan, 
27100 Kuala Lipis,
Pahang.                                                                       24 APRIL 2012                                        
Tuan,

Aduan pembuangan sisa toksik di Kampung Merapoh

Saya Wahab bin Ali,  Setiausaha  JKKK  Kampung Merapoh ingin memaklumkan beberapa masalah yang dihadapi oleh penduduk kampung ini. Hal ini berlaku sebaik sahaja pembukaan sebuah kilang baja di kawasan berhampiran sungai yang dilakukan tanpa mempedulikan kebajikan dan keselamatan penduduk kampung ini.

2.          Pembukaan kilang ini telah menyebabkan air sungai tercemar hasil pembuangan sisa toksik dari pemprosesan baja tersebut. Hal ini mengakibatkan kegelisahan penduduk kampung kerana sebahagian mereka menggunakan air sungai tersebut untuk kehidupan harian mereka. Ini juga boleh membahaya kesihatan penduduk kampung ini

3.          Sungai Merapoh yang dahulunya merupakan sumber ikan bagi penduduk kampung kini telah dicemari dengan bahan-bahan merbahaya meyebabkan ikan-ikan di sungai itu hampir pupus. Kecerian di sepanjang sungai itu yang menjadi tempat penduduk kampung memancing atau berekreasi kini tiada lagi.
4.          Oleh itu, pihak JKKK Kampung Merapoh, dan penduduk kampung ini ingin pihak tuan mengambil tindakan yang sewajarnya bagi menyelesaikan masalah kami ini.


Sekian, terima kasih.


Yang benar,

.................................
(WAHAB BIN ALI)Setiausaha,JKKK Kampung Merapoh,27210, Kuala Lipis,Pahang.