Jawapan

2016-01-12T18:16:40+08:00
Biasanya berlaku kepada kanak2 yg ingin mahukan kebebasaan dari ibu bapa mereka

  • Pengguna Brainly
2016-01-12T18:20:01+08:00
Peristiwa hitam 20 Ogos 2007 menggemparkan negara Malaysia apabila kehilangan seorang kanak-kanak adik Nurin Jazlin Jazimin yang berusia 8 tahun telah diculik ketika bermain 200 meter dari rumahnya di nombor 29, Jalan PJS2C / 11 N, Taman Medan, Petaling Jaya Selangor.Peristiwa ini meruntun perasaan rakyat Malaysia kerana terbukti makhluk ciptaan Tuhan bertindak rakus dan membunuh seorang kanak-kanak yang tidak berdosa dan lebih menyayat hati apabila mayat kanak-kanak tersebut diletakkan di dalam sebuah beg sukan. Ini sekali gus mencerminkan generasi yang muflis dan tercabut akar tradisinya sehingga nilai berperikemanusiaan bertukar menjadi nilai yang nanar dan babar. Hal ini dapat diibaratkan seperti simpulan bahasa `` haruan makan anak’’.Demi mendepani realiti dunia baru yang pantas dan berkembang, kita haruslah membongkar kepincangan untuk mengenal pasti punca-punca dan langkah-langkah yang dominan untuk membendung tragedi ini kerana jangan sampai ``nasi sudah menjadi bubur’’.

Zaman muasir ini, kita mengetahui sikap masyarakat merupakan salah satu punca kehilangan kanak-kanak. Masyarakat hanya mementingkan diri sendiri dan tidak mengenal jiran sebelah-menyebelah. Ini adalah kerana nilai-nilai material semakin memberkas dan meluas dalam masyarakat. Sebagai contoh, sikap jiran yang tidak mementingkan anak jiran di sebelah ketika ibu bapanya keluar bekerja jelas ditonjolkan. Ini sekali gus menyebabkan kanak-kanak bermain tanpa pengawasan yang ketat. Umum mengetahui, kanak-kanak diibaratkan seperti akar sebuah pokok yang memiliki jiwa yang dipenuhi keseronokan dan tidak memiliki pemikiran yang matang. Dalam fragmen ini, masyarakat yang naif dengan mata kebendaan yang melalaikan menyelubungi sikap masyarakat dan menyebabkan mereka tidak mengambil tahu perkara yang berlaku disekeliling mereka. Hal ini seperti ``enau di dalam belukar yang melepaskan pucuk masing-masing.’’ Jelas di sini bahawa masyarakat yang tidak bertanggungjawab juga mendorong permasalahan ini. Benarlah kata-kata tokoh yang bijaksana Albert Einstein, `` Sungguh sedikit mereka yang melihat dengan mata mereka sendiri dan merasakan dengan hati mereka sendiri. Ini menjelaskan bahawa sikap mementingkan diri sendiri begitu meluas sehingga kesusahan orang lain tidak dapat dirasai walaupun berlaku berhampiran dengan kita.

Media massa juga memainkan peranan yang penting dalam membanteras kejadian kehilangan kanak-kanak. Pihak media massa harus mengadakan kempen atau penerang tentang kanak-kanak yang hilang. Ini sekali gus memberi kesedaran kepada masyarakat tentang kepentingan menjaga dan memberi perlindungan kepada anak-anak.Sejajar dengan perkembangan teknologi telekomunikasi dan alam siber, internet, media massa seperti televisyen telah mendominasi kehidupan sebahagian besar daripada masyarakat. Pendedahan oleh pihak media massa menghangatkan senario inidan memberi impak yang positif apabila rakyat Malaysia yang terdiri daripada berbilang kaum saling membantu dalam usaha mengesan kanak-kanak yang hilang. Ini menunjukkan manifestasi kesanggupan bangsa yang sedia menghulurkan bantuan. Contoh-contoh kempen yang diuar-uarkan oleh pihak media massa adalah seperti slogan kempen ``Yang Tua dihormati dan Yang Muda disayangi’’.Ini adalah kerana kita haruslah hidup dalam suasana yang harmoni ``serumpun bak serai dan sejunjung bak sireh’’.Justeru, peranan media massa juga pemangkin untuk membendung tragedi kehilangan kanak-kanak.

Tuntasnya, semua pihak seharusnya merasa terpukul dengan tragedi kehilangan kanak-kanak. Betapa kita mungkin sudah melupakan pengajaran daripada peristiwa ini. Selagi ``lelaki kucing’’ yang dikaitkan dengan beberapa kes yang sama sebelum ini atau sesiapa sahaja yang bertanggungjawab itu bebas, selagi itulah kita lebih terdedah dengan kejadian culik kanak-kanak. Kanak-kanak merupakan golongan yang sepaptutnya menerima perlindungan terbaik dan haruslah ditatang seperti minyak yang penuh Sesungguhnya, rakyat Malaysia tidak merelakan berulangnya kes penculikan Nurin Jazlin Jazimin yang berakhir dengan kematian mengerikan. Kanak-kank harus dilindungi kerana merekalah anak watan yang bakal mengotakan aspirasi negara pada masa akan datang. Ini adalah kerana ``pemuda harapan bangsa, pemudi tiang negara’’.Semua pihak harus menggembleng tenaga dan fikiran untuk membanteras kes ini daripada terus berleluasa.
1 5 1