Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-01-13T00:14:53+08:00
PENDAHULUAN: 

Jiran sangat penting - menjadi sahabat kita -  membantu kita apabila kita menghadapi kesusahan -   jiran sepakat membawa berkat -  mengukuhkan semangat kejiranan supaya kita sentiasa bersatu hati dalam melakukan sesuatu perkara. - langkah-langkah yang wajar hendaklah diambil untuk memupuk semangat kejiranan dalam kalangan penduduk setempat.

ISI 1 -  
 Langkah primer -  mengadakan aktiviti gotong-royong. - jiran dapat berkumpul dan bekerjasama sambil berbincang -.  dapat berkenal-kenalan antara satu dengan yang lain - membolehkan seseorang itu mengenal hati budi jiran mereka dengan lebih dekat.-  tak kenal maka tak cinta. Sebagai contoh, aktiviti yang boleh diadakan secara bergotong-royong ialah membersihkan kawasan taman, menyediakan hidangan untuk kenduri-kendara, dan sebagainya. -  kita dapat menjalinkan dan meningkatkan hubungan sesama jiran.

ISI 2-   
mengadakan majlis-majlis rumah terbuka semasa sesuatu sambutan perayaan. - membentuk ikatan silaturahim dan memperkukuh semangat kejiranan dalam kalangan jiran setempat. - jiran dapat bertanya khabar dan bercerita tentang pengalaman dengan lebih dekat -  berpeluang untuk berkumpul dan berbincang sambil menikmati juadah yang disediakan oleh tuan rumah. Sebagai contoh, semasa perayaan Hari Raya Aidilfitri, Tahun Baharu Cina, Krismas, Deepavali, dan sebagainya majlis-majlis rumah terbuka hendaklah dijadikan acara tahunan. -  mampu mendekatkan ahli masyarakat untuk bertemu muka dan berkenalan dengan lebih erat lagi.

ISI 3 - 
mengadakan aktiviti Hari Keluarga - semua ahli keluarga jiran akan turut serta untuk melibatkan diri dalam aktiviti seperti berkayak, memasukkan air ke dalam botol, terompah gajah, - kemesraan akan terjalin bukan sahaja antara ibu dengan bapa, malah anak-anak juga. -  diadakan di padang bola sepak, gelanggang bola tampar, taman rekreasi, atau padang sekolah yang berhampiran. -  hubungan yang erat sesama jiran dapat dibentuk -  menimbulkan perasaan ingin membantu antara satu dengan yang lain seperti yang terungkap dalam peribahasa ke bukit sama didaki, ke lurah sama dituruni.

ISI 4 - 
menggalakkan rakyat supaya melibatkan diri dalam aktiviti sosial seperti persatuan atau pertubuhan.-  Penduduk setempat mestilah membentuk satu persatuan yang mempunyai satu sistem organisasi yang teratur. -  melibatkan semua penduduk sebagai ahli.- Pertubuhan Rukun Tetangga, Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung, Pertubuhan Khairat Kematian, dan sebagainya.- Sebagai contoh, melalui Pertubuhan Rukun Tetangga, masyarakat setempat secara bergilir-gilir mengawasi keselamatan taman untuk mengelakkan kejadian-kejadian yang tidak diingini berlaku. -  ibarat aur dengan tebing -  mementingkan semangat sandar-menyandar atau saling membantu dalam kehidupan.

PENUTUP -  
kita perlu memupuk semangat kejiranan dalam kalangan penduduk setempat. Dalam era globalisasi ini, sikap mementingkan diri sendiri dan sikap tidak mempedulikan orang lain semakin menebal seperti yang terkandung dalam pepatah  bagai enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing. Jika hal ini dibiarkan, semangat kejiranan akan luntur dan seterusnya akan menjejaskan perpaduan negara. Adapepatah yang mengatakan bahawa bersatu kita teguh, bercerai kita roboh. Oleh itu, dengan meningkatkan semangat kejiranan, perpaduan akan bertambah utuh dan teguh. Jadi, dalam setiap masa, kita mestilah sentiasa berusaha untuk memastikan semangat kejiranan sentiasa terpelihara supaya negara kita sentiasa aman, harmoni dan sejahtera.
1 5 1