Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-01-13T01:54:13+08:00
NovelĀ TiraniĀ karya Beb Sabariah saya kupas dengan tajuk "Menyingkap Rahsian Tirani dengan Kaca Mata Femenisme" adalah juga tentang dilema seorang wanita dalam industri, iaitu industri pelancongan di Sarawak, khususnya perusahaan penginapan chalet dan homestay.

Inti cerita ialah obsesi Waheeda mahu menjadi seorang cantik dan berhidung mancung kerana hidung asalnya pesek, dan obsesinya untuk mencapai kemajuan atas nama dirinya dalam bidang pelancongan sehingga mengabaikan batas-batas pergualan sebagai isteri (mengikut Zahid suaminya).

Untuk menjadi cantik Waheeda yang kebetulan hidungnya digigit monyet melakukan pembedahan rekonstruksi atau pembinaan semula wajahnya dengan memasang hidung palsu menjadikannya hidungnya mancung dan cantik. Dengan kejayaannya menjadi cantik datang jugalah kejayaannya dalam bidang perusahaannya apa lagi suaminya adalah anak seorang rakan niaganya, Datuk Yaser.

Kedua-dua kejayaan Waheeda yang pada perkiraan lojika manusiawi sudah boleh menghasilkan kejayaan besar sebenarnya tidak menjadi kerana apa yang diperlehinya itu yang merosakkan kehidupannya. Kecantikannya itu menyebabkan tugasnya bertambah berat dan harapan orang terhadapnya melambung tinggi sehingga tidak larat dia mengisinya.Kejayaannya berkahwin dengan seorang peguam sarjana dari Amerika yang kebetulan adalah anak Datuk Yaser juga gagal walaupun pada perkiraan biasa wajar berjaya dan membahagiakan.

Bagaimanapun Beb Sabariah, seorang Ahli Jawatankuasa Pesaka, ahli aktif KEPEZI dan seorang bekas peserta Kursus Asas penulisan GPPS pada tahun 1998, harus diberi sekalung bunga tanda kejayaan kerana dapat menghasilkan sebuah novel yang indah dan rapat dan jitu jalinan plot dan isinya.

Dalam novel itu cinta Waheeda terhadap suaminya begitu mendalam sehingga jatuh sakit jiwa setelah diceraikan oleh suaminya, dan tekadnya untuk berjaya dan berdikari dalam bidang pelancongan dengan menguruskan sebuah homestay di Matang juga begitu mendalam sehingga berlaku pertembungan amat tragis di antara kedua-duanya, apabila Zahid mencemburui dan syak wasangka terhadap tingkah laku isterinya.
1 5 1