Jawapan

2016-01-13T20:08:06+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Laluan untuk melahirkan Persekutuan Malaysia bukannya usaha yang mudah. Ia penuh cabaran. Wujudnya pelbagai anasir yang cuba mempengaruhi minda rakyat supaya menentang gagasan Malaysia menjadikan  pembentukan Malaysia bukannya satu laluan yang mudah. Ia turut  melibatkan ancaman terhadap kedaulatan negara. Persekutuan Tanah Melayu yang baru beberapa merdeka ketika itu terpaksa berhadapan dengan cabaran dari dalam dan luar negara.Ia memang menguji kemampuan dan kebijaksanaan pemimpin negara ketika itu untuk menjayakan satu idea pengintegrasian wilayah  yang besar. Walaupun pada awal cadangan, gagasan Malaysia diterima oleh penduduk Tanah Melayu dan Singapura tetapi  parti-parti politik memberikan reaksi yang pelbagai.Parti Islam Se-Tanah Melayu (PAS) mendesak supaya isu ini dibincangkan terlebih dahulu di kalangan penduduk Tanah Melayu dan PAS lebih cenderung untuk menerima MAPHILINDO. Namun, setelah memahami manfaatnya PAS akhirnya menerima idea gagasan Malaysia. UMNO pula sejak awal-awal lagi bersetuju dengan idea  gagasan Malaysia itu.Di Singapura, Barisan Sosialis menentang. Parti berhaluan kiri itu menganggapnya gagasan Malaysia sebagai satu bentuk penjajahan baru. Untuk mendapatkan reaksi sebenar rakyat Singapura maka satu referendum untuk mendengar pendapat umum rakyat Singapura mengenai penubuhan Malaysia diadakan pada 1September 1962.Referendum itu mendapati bahawa majoriti rakyat Singapura menyerahkan sepenuhnya kepada kerajaan Singapura untuk membuat keputusan mengenai penggabungan Malaysia dan Singapura. Lee Kuan Yew yang bersetuju dengan idea Tunku itu menggunakan ancaman komunis sebagai alasan menggabungkan Singapura dengan Persekutuan Tanah Melayu. Beliau bimbang dengan pengaruh parti Barisan Sosialis, iaitu  gerakan berhaluan kiri yang semakin berpengaruh di Singapura ketika itu.Suruhanjaya Cobbold
Di Sabah dan Sarawak, rakyat di kedua-dua negeri dilihat menentang gagasan Malaysia. Kerajaan British menubuhkan  Suruhanjaya Cobbold pada 17 Januari 1962 bertujuan meninjau pendapat sebenar penduduk di kedua-dua negeri itu. Suruhanjaya Cobbold dipengerusikan oleh bekas Gabenor Bank England, Lord Cobbold, manakala Setiausahanya ialah Mr.H.Harris.
Suruhanjaya itu  turut dianggotai oleh dua orang wakil kerajaan British, iaitu Sir Anthony Abell dan Sir David Watherson. Wakil Kerajaan Persekutuan Tanah Melayu ialah Datuk Wong Pow Nee dan Encik Mohamed Ghazali Shafie.Tinjauan yang dibuat oleh suruhanjaya itu mendapati lebih 80 peratus penduduk Sabah dan Sarawak menyokong gagasan Malaysia. Selain itu, suruhanjaya terbabit  turut mencadangkan beberapa perkara. Antaranya, Perlembagaan Malaysia yang baru harus berasaskan Perlembagaan Tanah Melayu 1957, Sabah dan Sarawak diberikan kuasa menentukan dasar imigresen, Bahasa Melayu dijadikan Bahasa Kebangsaan, jaminan terhadap hak dan kedudukan Bumiputera Sabah dan Sarawak.Suruhanjaya terbabit turut  mencadangkan pemberian nama ‘Malaysia’ kepada negara baru yang akan dibentuk dan juga penentuan tarikh penubuhan Malaysia.Di Brunei, berlaku pemberontakan rakyat pada 8 Disember 1962 yang dipimpin oleh A.M. Azahari. Mereka membangkitkan isu-isu mengenai kedaulatan Sultan Brunei, isu minyak dan bayaran tahunan. Rakyat Brunei berpendapat penyatuan akan memudaratkan negara dan rakyat jelata serta menggugat kemakmuran Brunei.Penentangan turut dibuat oleh pegawai-pegawai kolonial dan kaum Cina yang bimbang sumber ekonominya akan terjejas sekiranya Brunei bergabung dalam Malaysia. Penentangan terbabit menyebabkan Brunei menarik diri untuk menyertai Malaysia.