Karangan ulasan tentang kesan-kesan kemasukan pendatang asing tanpa izin ke malaysia. Point yang diberi - 1. pengaliran keluar mata wang negara 2. Imej negara tercalar 3. sumber pendapatan rakyat tempatan terjejas 4. Kadar jenayah meningkat . (80 hingga 100 patah perkataan)

1

Jawapan

Jawapan Paling Bijak!
2016-01-14T08:36:02+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
UTK POINT 3.
Dari sudut ekonomi, telah berlakunya masalah pengangguran dalam kalangan rakyat tempatan. Hal ini disebabkan oleh sikap sesetengah majikan yang lebih mengutamakan pekerja asing berbanding pekerja tempatan kerana pekerja asing sanggup menerima upah yang lebih rendah berbanding rakyat tempatan. Namun, pekerja tempatan sebenarnya bukanlah memilih sangat kerja atau terlalu mementingkan upah yang tinggi tetapi disebabkan kos sara hidup yang semakin lama semakin tinggi menyebabkan pekerja tempatan meminta upah yang lebih tinggi supaya mereka turut dapat merasa nikmat kemajuan yang ada di negara ini. Namun sikap sesetengah majikan yang lebih mengutamakan keuntungan mereka sahaja tanpa rasa tanggungjawab sosial terhadap rakyat tempatan menyebabkan mereka lebih menutamakan pekerja asing dan menganaktirikan pekerja tempatan. Sikap majikan seperti ini adalah seperti "anak diriba diletakkan, kera di hutan disusukan" dan akhirnya majoriti pekerja dalam sesuatu sektor itu telah dikuasai pekerja asing terutamanya sektor pembinaan.

UTK POINT 4.
Implikasi dari sudut sosial pula boleh dilihat dengan bertambahnya kegiatan jenayah yang dilakukan oleh pendatang asing. Ramai dari kalangan pendatang asing ini yang terlibat dengan kegiatan ragut, pecah rumah, samun terutamanya di kawasan-kawasan yang berhampiran dengan rumah kongsi.

UTK POINT 3.
Selain itu, kehadiran mereka ke negara ini secara tidak langsung membawa masuk budaya mereka yang sebahagiannya bertentangan dengan norma hidup masyarakat tempatan. Contohnya mereka mengamalkan pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan malah ada yang tinggal serumah tanpa ikatan perkahwinan yang sah. Ada pula yang tanpa segan silu meneguk arak di kawasan perumahan yang sebahagian besar penduduknya penduduk tempatan. Di bandar-bandar besar pula kebanjiran pendatang asing ini juga telah menimbulkan masalah setinggan disebabkan sewa rumah yang tinggi menyebabkan mereka menceroboh tanah-tanah kerajaan dan mendirikan rumah setinggan. Ini boleh menyebabkan imej negara ini tercalar dimata dunia.

1 5 1