Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-01-15T17:05:45+08:00
Persoalan novel Merenang Gelora

1. Persoalan ibu bapa yang mementingkan kerjaya menyebabkan anak-anak terlibat dengan gejala sosial. 
Contoh: Shahrul yang kurang mendapat perhatian daripada ibu bapanya terlibat dalam masalah disiplin sekolah dan bercampur dengan kumpulan budak-budak motor.

2. Persoalan kasih sayang ibu bapa terhadap anak-anak. 
Contoh: Encik Tan memohon kepada pengetua supaya Meng Kong ditempatkan di asrama sekolah agar anaknya berdisiplin dan berjaya dalam peperiksaan. 

3. Persoalan hasad dengki dalam persahabatan.
Contoh: Shahrul mengarahkan Kumar memasukkan dua kotak rokok ke dalam beg Meng Kong supaya Meng Kong dibuang dari asrama.

4. Persoalan melaksanakan tanggungjawab terhadap tugas. 
Contoh: Badri sebagai seorang pengawas terus merujuk Cikgu Jailani sekiranya pelajar terlibat dengan kes disiplin walaupun kawannya sendiri, Jamil.

5. Persoalan semangat kerjasama dalam menyelesaikan masalah. 
Contoh: Siew Mei memberikan maklumat kepada Badri tentang penglibatan Shahrul dan rakan-rakannya dalam penjualan telefon bimbit secara ansuran kepada pelajar di sekolahnya.

6. Persoalan sikap gigih golongan pelajar untuk mendapatkan kejayaan dalam peperiksaan. 
Contoh: Badri, Siew Mei dan Taufik mengadakan kumpulan belajar dan akhirnya berjaya memperoleh keputusan 9A dan 7A dalam Sijil Pelajaran Malaysia.
1 5 1
2016-01-15T18:02:55+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
i. Ibu bapa yang mementingkan kerjaya menyebabkan anak-anak yang terlibat dalam gejala sosial
ii. Kasih sayang ibu. bapa terhadap anak-anak