Jawapan

2016-01-16T11:39:52+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1.Tunku Abdul Rahman telah menunjukkan kehebatan sebagai pemimpin yang berwibawa dalam pelbagaibidang, seorang pejuang yang berjiwa kental dan mempunyai semangat jatidiri yang tinggi untuk membebaskan negara dari cengkaman penjajah.Penglibatan menentang Malayan Union, mengemudi kepimpinan UMNOmelalui perubahan slogan dari Hidup Melayu kepada Merdeka, mengaturstrategi pakatan antara kaum dengan kerjasamapihak Majlis Raja-Raja Melayu telah membuktikan kepimpinan Tunkusehingga berjaya mencapai kemerdekaan secara aman melalui mejarundingan. Liku, cabaran, perit jerih terbayar dek nikmat kemerdekaan yangdiwarisi sehingga kini dan kita sebagai rakyat Malaysia perlu merasaterhutang budi kepada
Tunku - Bapa Kemerdekaan.

2.
Ketokohan, pengorbanan dan jasa Tun Sir Henry H.S. Lee dalammencapai perpaduan kaum dan kemerdekaannegara amat terserlah dan perlu dikenang selama-lamanya. Beliaumemainkan peranan yang penting dalampenubuhan MCA, perancang utama penubuhan perikatan UMNO-MCA, penentang komunis di zaman darurat danmerupakan pejuang negara semasa menuntut KemerdekaanMalaya. Apabila Malaya merdeka, beliau telah dilantiksebagai Menteri Kewangan antara tahun 1957 hingga 1959.Sesungguhnya, jasa dan pengorbanan beliau telahmenjadi salah satu kebanggaan negara.

3.Tun V.T. Sambanthan merupakan seorang pejuang daripadamasyarakat India yang dilahirkan pada 16 Jun 1919 dikawasan pedalaman di Sungai Siput, Perak. Kepimpinan beliauterserlah apabila dilantik menjadi Presiden KongresIndia Malaya ketika berusia 36 tahun. Kemudian Tun V.T.Sambanthan dilantik menjadi menteri penuh dalampelbagai kementerian. Sepanjang tempoh menjadi menterikabinet begitu banyak jasa yang telah dicurahkan olehTun V.T. Sambanthan terutama berkaitan dengan perpaduanrakyat yang berbilang kaum dan dari segi kemudahankepada rakyat serta semangat patriotisme pada masa itu.

4.
Rentap merupakan seorang pahlawan Dayak (Iban) terkenaldalam sejarah Sarawak. Pada tahun 1853, beliaumerupakan salah seorang pemimpin penentang kepadapemerintahan Raja Putih Brooke. Rentap atau namasebenarnya Libau menjadi ketua pahlawan Iban di Skrangdan Sariba. Gelaran Rentap yang bermaksud Ensumbardalam bahasa Iban atau membuat dunia bergegar diberikankepada Libau selepas beliau memenggal kepala musuhdalam perang pertamanya

5.
Mat Salleh atau nama sebenarnya Datu Mat Salleh merupakan pejuangSabah yang terkenal dalam memberitentangan yang hebat kepada penjajahan Inggeris di Sabah. Detikperjuangan Datu Mat Salleh menentangpencerobohan dan keganasan Kompeni Hindia Timur Inggeris bermulapada bulan Julai 1897. Dalam masa pertempuran itu, Mat Salleh yangtelah mengetuai pemberontakan selama enam tahun menemui ajalnyapada 31 Januari 1900. Pada pandangan British, Mat Salleh dianggapsebagai seorang pemberontak, tetapi bagi rakyat tempatan, dia ialahpejuang kemerdekaan dan seorang pahlawan

6.
Nama penuh beliau adalah Mat Kilau bin Imam Rasu. Mat Kilaudipercayai lahir dalam tahun 1865/1866 di Kampung Masjid,Pulau Tawar, Jerantut, Pahang. Mat Kilau amat mahir di dalamilmu kebatinan, persilatan dan bermain senjata. Beliaumempunyai sifat-sifat seorang pemimpin dan pemikiran yangmatang telah menjadikan beliau seorang pemuda yang sangatdisegani dan dihormati oleh penduduk negeri Pahang. Segalacabaran yangberjaya dilalui oleh Mat Kilau semasa menentang pihak Britishmembuatkan pelbagai pihak menyanjung tinggikepahlawanan beliau.

7.
Dato’ Maharaja LelaPandak Lam ialah seorang pembesar kelapan Perak yangberketurunan Daeng Salili. Beliau adalah anak Raja Bugis yang berasal dariDaerah Luwuk, Sulawesi. Semasa pemerintahan Sultan Muzaffar Shah III,beliau datang ke Perak dan dilantik sebagai mufti serta dianugerahkan gelara“Dato’ Maharaja Lela Tan Lela”,dengan kuasa boleh memancung tanpa bertanya. Pandak Lam kemudianmengetuai perjuangan menentang Britishdi Perak dan membuat pakatan untuk membunuh James Wheller WoodfirdBirch (J.W.W. Birch),Residen British Perak.

8.
Tun Ghazali Shafie merupakan ahli politik Malaysia era Tunku Abdul Rahmanhinggalah era Tun Dr Mahathir Mohamad iaitu dari 1970-1984. Beliau lahir di KualaLipis, Pahang pada 22 Mac 1922.Ghazali mula berkecimpung dalam bidang politikdengan menyertai Persatuan Melayu Pahang pada 1946 yang pada mulanya melakukankerja-kerja kebajikan sebelum diserap memasuki UMNO.Pada tahun 1958 beliaudipilih menjadi Ahli Jawatankuasa Politik Umno sehingga 1978. Beliau pernahbeberapa kali menjawat jawatan Ahli Majlis Tertinggi Umno dan merupakan NaibPresiden Umno pada 1981. Ghazali pernah dilantik sebagai Senator pada tahun 1970hingga 1972. Beliau bertanding dalam Pilihan Raya Umum Malaysia 1974 di kawasanParlimen Lipis dan menang tanpa bertanding. Beliau pernah bertanding jawatan naibpresiden UMNO tetapi tewas pada 1972 dan 1975. 1981 beliau menang jawatan jawatan Naib Presiden UMNO. Beliau berkhidmat di bawah empat perdana menteribermula dari zaman Tunku Abdul Rahman sehingga era Tun Dr Mahathir Mohamad


aah
maaf !
ingatkn adq nk tokoh2 kemerdekaan
okay
buat lah yg laen
Jawapan Paling Bijak!
2016-01-16T13:27:10+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1)Tunku Abdul Rahman (persekutuan Tanah Melayu)
2)Tuan Fuad Stephens (Sabah)
3)Temenggung Jugah Anak Barieng (Sarawak) 
4)
Tun Datu Mustapha bin Daty Harun (Sabah)
5)
Lee Kuan Yew (Singapura) 
*sorry tak dapat cari biodata*
#harapmembantu^_^
1 5 1