Jawapan

2016-01-17T16:15:58+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Karangan tidak semestinya 6 perenggan..walaupun 5 perenggan, jika ada ayat yg padat juga boleh diterima..anda boleh tukar cita cita doktor tersebut..anda boleh tulis kebaikan anda menjadi doktor pada perenggan kedua di bawah..

Kebanyakan orang ada cita-cita . Sebagai seorang pelajar saya juga mempunyai cita-cita .Cita-cita saya ialah menjadi seorang doktor . Selain itu cita-cita ialah satu keinginan atau satu hasrat yang mendalam di dalam hati .

Saya mula berminat untuk menjadi doktor sejak saya dimasukkan ke hospital setelah melihat tugas-tugas seorang doktor. Jika saya ingin menjadi seorang doktor bukanlah mudah, saya perlu belajar bersungguh –sungguh.Tanpa kejayaan dalam pelajaran pasti saya tidak akan mencapai cita-cita saya. Saya perlulah belajar dengan rajin . Saya mesti tanamkan minat kepada pelajaran , khasnya mata pelajaran Sains .

Oleh itu ,saya akan berusaha bersungguh-sungguh agar berjaya ke menara gading. Sekiranya cita-cita saya menjadi seorang doktor tercapai,saya akan merawat ahli keluarga. Saya berminat untuk menjadi seorang doktor kerana doktor boleh merawat pesakit.Tugasnya mulia dan dihormati oleh masyarakat .Selain itu, doktor amat mengutamakan kebersihan .

Satu perkara lagi, ramai orang miskin yang tidak mampu untuk membayar kos perubatan.Sekiranya saya menjadi doktor saya tidak akan mengenakan bayaran bagi mereka yang tidak mampu. Saya akan belajar dengan rajin serta berdoa kepada tuhan agar dapat mencapai cita-cita yang diidamkan supaya menjadi seorang insan yang berguna dan berbakti kepada keluarga ,masyarakat serta negara.

Cita-cita mula bertapak di dalam hati seseorang apabila timbul keinginan . Keinginan itu akan berada di dalam hati kita sehingga tercapai apa yang dicita- citakan itu . Kalau orang tiada cita-cita atau keinginan maka orang itu bolehlah dikategorikan di dalam kelompok manusia yang tidak normal .

Harap membantu ;)
1 3 1
2016-01-17T16:29:48+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
   Hampir  setiap  orang  mempunyai  cita-cita, begitu  juga  dengan  saya.Apabila  saya  dewasa  nanti, saya  bercita-cita  menjadi  seorang  doktor
 
   Oleh  sebab  itulah,saya  memberi  tumpuan  kepada  mata  pelajaran  yang  menjurus  ke  arah  itu seperti  tambahan,fizik,kimia,biologi,dan  bahasa  inggeris.Sesudah  lulus  dengan  cemerlang  dalam  sijil pelajaran  malaysia  [SPM], saya ada  jalan  untuk  memasuki Universiti Kebangsaan  Malaysia  [UKM]  dalam bidang  perubatan.
 
   Selepas  lima  tahun,saya  lulus  dan  bertugas  sebagai  doktor  di  Hospital Kuala lumpur.Saya  ditugaskan  memeriksa  pesakit  dengan  lemah  lembut  dan  menganggap mereka  seperti  ahli  keluarga  saya  sendiri.
 
   Kadangkala,saya  bertungkus  lumus  menyelamatkan  pesakit  yang  mengidap  penyakit  serius.Pada  waktu  kecemasan, saya  perlu  bertenang.Saya  dapat  menolong  ramai  pesakit.
  
   Bagi melengkapkan  ilmu  perubatan,kini  saya  sedang  melanjutkan  pengajian  di  peringkat Phd.Walaupun  saya  sudah  berlegar  doktor,  tetapi saya  merasakan  ilmu  saya  masih  belum  mencukupi.
   
   Saya berdoa  semoga  saya  terus  sihat  agar  dapat  berbakti  kepada  bangsa,negara,dan  agama.Demikianlah  serba  sedikit  tentang  riwayat  hidup  saya.Pesanan  saya,jika  ingin  berjaya, kita  perlu berusaha  bersungguh-sungguh.

1 4 1