Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-01-17T21:56:41+08:00
      Saya mempunyai seorang bapa kesayangan. Nama bapa saya Lee Ming Tat. Dia berumur 40 tahun. Dia sangat tinggi dan berbadan tegap. Bapa saya merupakan seorang yang rajin dan baik hati.            

Bapa saya seorang pekebun. Tiap-tiap pagi, bapa akan pergi ke kebun untuk bekerja. Kerjanya termasuklah membajak tanah, menanam biji benih sayur, menyiram sayur dan memotong sayur yang sudah masak. Lepas itu, bapa saya akan menghantar sayur yang sudah dipotong itu ke pasar untuk dijual bagi mendapatkan duit. Bapa rajin bekerja untuk menyara hidup kami sekeluarga.
            

Pada masa lapang, bapa suka membaca surat khabar untuk mengetahui berita terkini. Dia juga suka berbual-bual dengan kawan-kawannya di kedai kopi. Bapa saya merupakan seorang yang peramah. Oleh itu, dia dapat bergaul mesra dengan kawan-kawannya.
            

Bapa saya suka makan nasi lemak. Dia juga pandai memasak. Kadang-kala, dia memasak nasi lemak kepada kami.
            

Saya berjanji akan membalas jasa bapa saya apabila dewasa dan menjadi seorang yang berguna untuk masyarakat.
1 5 1
2016-01-18T15:51:54+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Etiap orang mempunyai orang yang paling disayangi. Begitu juga dengan saya. Orang yang paling saya sayangi ialah  bapa saya
           Nama bapa saya ialah omar Bin Abu. Beliau berkulit cerah dan rambutnya pendek.bapa saya merupakan insan paling istimewa dalam hidup saya. Pekerjaan bapa saya ialah seorang doktor di sebuah hospital yang terkenal. Walaupun sibuk berkerja,bapa  saya bijak membahagikan masa antara keluarga dan kerjaya.
           bapa saya memiliki ciri-ciri kebapaan serta lemah-lembut. Beliau begitu bertanggungjawab dan mementingkan disiplin. Beliau amat mengambil berat tentang pelajaran saya. Beliau sentiasa memastikan saya menyiapkan kerja sekolah setiap hari. Apabila saya menghadapi kesusaha, Beliau akan memberi tunjuk ajar dengan sabar dan teliti. 
          bapa saya seorang yang sabar. Beliau sentiasa sabar melayan kerenah saya. Selain itu, beliau juga sentiasa bersedia untuk mendengar masalah saya. Hubungan antara saya dan ibu sangat rapat bagaikan isi dengan kuku. Hal ini kerana hobi saya dan bapa  adalah sama. Kami sering meluangkan masa bersama-sama dengan melakukan hobi kami iaitu berenang di kolam renang.
          bapa juga seorang yang penyayang. Beliau menjaga saya denagn baik bagai menatang minyak yang penuh. Jika saya membuat kesilapan, beliau akan menegur saya dengan lembut. Beliau tidak pernah melepaskan kemarahan terhadap saya. Jasa  bapa kepada saya bagai lautan yang luas.
          Saya amat menghargai jasa bapa terhadap saya. Saya bersyukur dapat menjadi anak beliau. Saya berharap bapa saya akan sentiasa sihat sejahtera dah dipanjangkan umur. Saya berjanji akan berada di sisi  bapa hingga akhir hayat hidup saya.
             


Sekian Terima Kasih.