Jawapan

2016-01-19T15:18:30+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
( cita-cita (Doktor) )----- Kebanyakan orang ada cita-cita . Sebagai seorang pelajar saya juga mempunyai cita-cita .Cita-cita saya ialah menjadi seorang doktor . Selain itu cita-cita ialah satu keinginan atau satu hasrat yang mendalam di dalam hati .

Saya mula berminat untuk menjadi doktor sejak saya dimasukkan ke hospital setelah melihat tugas-tugas seorang doktor. Jika saya ingin menjadi seorang doktor bukanlah mudah, saya perlu belajar bersungguh –sungguh.Tanpa kejayaan dalam pelajaran pasti saya tidak akan mencapai cita-cita saya. Saya perlulah belajar dengan rajin . Saya mesti tanamkan minat kepada pelajaran , khasnya mata pelajaran Sains . 

Oleh itu ,saya akan berusaha bersungguh-sungguh agar berjaya ke menara gading. Sekiranya cita-cita saya menjadi seorang doktor tercapai,saya akan merawat ahli keluarga. Saya berminat untuk menjadi seorang doktor kerana doktor boleh merawat pesakit.Tugasnya mulia dan dihormati oleh masyarakat .Selain itu, doktor amat mengutamakan kebersihan .

Satu perkara lagi, ramai orang miskin yang tidak mampu untuk membayar kos perubatan.Sekiranya saya menjadi doktor saya tidak akan mengenakan bayaran bagi mereka yang tidak mampu. Saya akan belajar dengan rajin serta berdoa kepada tuhan agar dapat mencapai cita-cita yang diidamkan supaya menjadi seorang insan yang berguna dan berbakti kepada keluarga ,masyarakat serta negara.

Cita-cita mula bertapak di dalam hati seseorang apabila timbul keinginan . Keinginan itu akan berada di dalam hati kita sehingga tercapai apa yang dicita- citakan itu . Kalau orang tiada cita-cita atau keinginan maka orang itu bolehlah dikategorikan di dalam kelompok manusia yang tidak normal .
1 5 1
  • Pengguna Brainly
2016-01-19T15:28:12+08:00
Cita-cita bermaksud keinginan untuk menggapai sesuatu perkara. Seperti orang lain, saya juga mempunyai cita-cita yang ingin dicapai. Dengarkanlah cerita saya ini.
     
          Saya ingin menjadi seorang guru. Saya ingin mendidik kanak-kanak supaya menjadi insan yang lebih baik suatu hari nanti. Ini juga boleh dilakukan dengan mengarang dan melawat pelbagai tempat. 
 
          Ia merupakan satu tugas yang sangat mulia. Melalui kerja ini saya dapat mendidik bangsa Malaysia menjadi satu bangsa yang dihormati dan disegani oleh bangsa yang lain di dunia.
 
            Sebagai guru, saya harus menjadi contoh yang baik kepada murid-murid iaitu berdisiplin. Jika saya tidak berdisiplin, mereka juga tentu akan mengikuti perangai saya.
 
            Saya berjanji akan belajar bersungguh-sungguh untuk mencapai cita-cita saya. Saya juga berharap dapat mendidik diri saya agar mempunyai ciri-ciri untuk menjadi seorang guru.
 
            Saya yakin bahawa suatu hari nanti cita-cita saya akan tercapai. Semoga Allah memberkati usaha saya. Saya berharap cita-cita saya ini akan membawa manfaat kepada masyarakat.
1 5 1