Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-01-19T23:52:07+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
2x^2 + 4 = k(2x-1)
2x^2 + 4 = 2xk - k
2x^2 - 2xk + 4 + k = 0

a = 2 , b = -2k , c = 4+k

b^2 - 4 ac = 0
(-2k)^2 - 4 (2)(4+k) = 0
4k^2 - 8(4+k) = 0
4k^2 - 32 - 8k = 0
4k^2 - 8k - 32 = 0
(k - 4) (k + 2) = 0
k = 4 , k = - 2
2 5 2