Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-01-20T20:26:22+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
3(2 - 3x)^2
= 3 (2 - 3x)(2 - 3x)
= 3 (4 - 6x - 6x + 9x^2)
= 12 - 18x - 18x + 27x^2
27x^2 - 36x + 12 = 0
9x^2 - 12x + 4 = 0
x = 2/3
1 5 1
2016-01-21T02:42:57+08:00
3(2 - 3x)^2
= 3 (2 - 3x)(2 - 3x)
= 3 (4 - 6x - 6x + 9x^2)
= 3 (4 - 12x + 9x^2)
= 12 - 36x + 27x^2
= 27x^2 - 36x + 12

jika 27^2 - 36x + 12 = 0
maka,
27x^2 - 36x + 12 = 0
9x^2 - 12x + 4 = 0
(3x -2)^2 = 0

3x - 2 = 0
3x = 2
x = 2/3