Jawapan

  • peti3
  • Bercita-cita tinggi
2016-01-21T16:53:10+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
BAB 6 CITA-CITA

Nurul Hafsa telah menghantar laporan tentang tahap kecerahan langit Kuala Selangor ke Majlis Daerah Kuala Selangor. Dia membuat keputusan untuk bercakap dengan pegawai atasannya, Puan Foziah sementara menunggu tindak balas daripada Majlis Dareah Kuala Selangor. Puan Foziah menasihati Nurul Hafsa agar tidak mengharapkan sebarang tindakan undang-undang.

Nurul Hafsa tidak dapat melupakan janjinya terhadap lima belas orang kanak-kanak dari Jepun dan menyumbangkan kehidupannya sebagai pegawai sains untuk bertahun-tahun mendatang. Impian Nurul Hafsa adalah untuk menjadikan Kuala Selangor sebagai tumpuan peminat-peminat langit seluruh dunia, memberikan ceramah tentang kegaitan memerhatikan langit untuk kanak-kanak dan melaksanakan program pemerhatian langit amatur serta pendidikan tentang kepentingan langit gelap kepada kanak-kanak.

Sebagai pegawai sains, nurul Hafsa banyak mempunyai tanggungjawab. Oleh itu, dia tidak boleh mengabaikan isu tersebut. Budiman memenasihati adiknya supaya tenang. Nurul Hafsa bertekad tidak akan membiarkan perkara tersebut berterusan. Budiman lega akan keputusan adiknya lalu mengajaknya berjumpa dengan 'lelaki kelip-kelip'. 'Lelaki kelip-kelip' itulah sebenarnya yang memagar anak sungai dan juga orang yang menghantar Budiman pulang pada malam sbelumnya. Nurul Hafsa membawa folionya yang bertajuk Kuala Selangor: Kawasan Simpan Langit Gelap.