Jawapan

  • peti3
  • Bercita-cita tinggi
2016-01-21T00:03:51+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
BAB 10 SIDANG SEJUTA KELIP-KELIP

Muhammad Taufik sering tersinggung apabila kenalannya sering mengambil kesempatan untuk menggunakan kedudukan dan kemawahan ayahnya. Muhammad Taufik juga bukan anak yang gemar akan hidup mewah. Dia terawa mengenangkan seorang anak gadis kenalan ayahnya yang tidak menghubunginya sejak melihat rumah pelik Muhammad Taufik di Kuala Lumpur. Kini, dia berhadapan dengan Nurul Hafsa yang tertarik akan keistimewaanya

Muhammad Taufik dan Nurul Hafsa mengadakan perbincangan di Perpustakaan Awam Sultan Sharafuddin Kuala Lumpur. Mereka ditemani oleh budiman tetapi Budiman menyiapkan tugasan untuk ijazah sarjananya tanpa mengganggu perbincangan adik dan sahabat itu. Nurul Hafsa menyatakan jika Kuala Selangor diwartakan sebagai Kawasan Impan Langit Gelap, peruntukan undang-undangperlu diamalkan untuk memelihara keadaan gelap itu. Mengikutnya lagi, umat Islam yang sudah bijak menggunakan ilmu hisab dalam menentukan tarikh-tarikh penting dalam takwin Islam Mengurangkan kebergantungan mereka untuk melihat anak bulan.

Nurul Hafsa menjelaskan bahawa agama Islam dijadikan panduan dalam menentukan sesuatu kejadian dan Islam tidak pernah menjadikan objek-objek di langit tidak boleh dilihat dengan mata kasar. Kajian pencemaran atmosfera amat sesuai dilakukan menggunakan teknik pencerapan anak bulan. Muhammad Taufik kagum akan penerangan Nurul Hafsa. Rasional Nurul Hafsa membuat projek tersebut termasuklah mengembalikan populasi kelip-kelip dan mengembalikan kegemilangan Kuala Selangor sebagai pusat kajian ahli falak yang terkenal. Budiman mencelah untuk menerangkan perkara yang berlaku sehingga Kula Selangor berubah secara mendadak. Budiman mempertahankan hujahnya bahawa kehidupan masa lampau tidak semestinya lebih baik daripada masa sekarang. Muhammad Taufik mengajak Budiman dan Nurul Hafsa ke rumahnya untuk menebus kekecewaaan Nurul Hafsa yang tidak dapat melihat kelip-kelip tempoh hari.
1 5 1