Jawapan

  • peti3
  • Bercita-cita tinggi
2016-01-20T21:48:45+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
BAB 4 BUDIMAN

Nurul Hafsa menyambut kepulangan abangnya,  Budiman. Budiman membaca laporan yang ditulis oleh adiknya. Sebagai guru Sains di Sekolah Menengah Kebangsaan Tanjung Keramat, Budiman dapat memahami laporan Nurul Hafsa yang menggunakan Skala Langit Gelap Bortle untuk menilai masalah kecerahan langit melampau di Kuala Selangor. Skala tersebut digunakan untuk membantu peminat-peminat kaji falak amatur untuk membangdingkan tahap kegelapan langit di sesuatu tempat. Kelas 1 menggambarkan langit paling gelap manakala kelas 9 menggambarkan pandangan langit paling cerah. Kegelapan langit Kuala Selangor pernah diklasifikasikan sebagai kelas 1 dan menjadi tumpuan ahli falak dan pemerhati langit amatur. Namun begitu, menurut pengamatan Nurul Hafsa, Kegelapan langit Kuala Selangor kini berada pada kelas 8.

Nurul Hafsa menyatakan kekesalannya terhadap pencemaran cahaya yang berlaku. Dia mulai risau akan kesan buruk pencemaran itu terhadap alam sekitar. Budiman bergurau dengan menyatakan bahawa Nurul Hafsa melihat dari kaca mata pemegang ijaah fizik dan kaji falak. Orang-orang Kuala Selangor menerima pembangunan dengan senang hati. Nurul Hafsa tersentak dengan kata-kata abangnya itu. Namun begitu, Budiman menyatakan bahawa perubahan tidak dapat dilakukan secara bersendirian. Nurul Hafsa gembira kerana abangnya mahu bersama-sama melakukan perubahan tersebut.

BAB 5 JIWA AYAHANDA

Dari lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, Tan Sri Muahimin memandu kereta hibrid Proton Laksamana dengan laju manakala pemandunya duduk di sebelah sambil bersembang dengan beliau. Anaknya, Muhammad Taufik telah menghantar pesanan ringkas untuk memberitahu kepulangan ibunya. Tan Sri Muhaimin tersenyum puas kerana beliau maahu Maryam tahu bahawa beliau telah membesarkan anak mereka dengan baik. Beliau tiba-tiba berasa marah apabila mengimbas kembali kata-kata isterinya lima belas tahun yang lalu

Tan Sri Muhaimin menerima hakikat bahawa Maryam mempunyai impiannya yang tersendiri. Kesannya, Muhammad Taufik juga turut mengembara mengikut ibu atau ayahnya. Mereka tidak pernah bertelagah tentang hak penjagaan Muhammad Taufik. Namun begitu, mereka masih tidak dapat menyelamatkan rumah tangga mereka. Apabila tiba di rumah, Taufik menyambut ayahnya, Ibunya sudah keluar sebelum ayahnya tiba di rumah. Tan Sri Muhaimin menikmati masakan bekas isterinya lalu bertanyakan khabarnya. Namun begitu, beliau tidak mahu bersembang lama tentang bekas isterinya itu.


fb/insta ad..?
takde
btw eyqa,,bleh dh delete soalan ni...nnti ad org bca komen dlm ni..
boleee
ok ^^