Jawapan

  • peti3
  • Bercita-cita tinggi
2016-01-21T00:43:15+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
KEPENTINGAN BERFIKIR
Islam menjadikan perbuatan berfikir sebagai satu kemestian ke atas semua umat manusia.Dengan berfikir, manusia berupaya mencapai tujuan asal kejadiannya – mengabdikan diri kepada Allah SWT. Berfikir merupakan satu ibadah tertinggi kerana dengan adanya akal fikiran yang waras, manusia berupaya menjalankan ibadah-ibadah lain dengan sempurna. Contoh : Menunaikan Rukun Islam

Antara kepentingan penggunaan akal adalah dalam memahami sebahagian sifat-sifat kesempurnaan Allah s.w.t. itu sendiri. Maksudnya, kepentingan akal juga mencakupi bidang ketuhanan (ilahiyyat) terutamanya dalam bab-bab konteks sifat-sifat ketuhanan tersebut, dengan batasan-batasan yang digariskan oleh syarak.

Penggunaan akal sangat penting dalam mengkaji dan menyingkap rahsia dan kebesaran Allah s.w.t. di sebalik alam ini. Dengan berfikir, seseorang dapat melihat alam sebagai tanda-tanda bagi kewujudan dan kebesaran Allah s.w.t..


1 4 1
2016-01-22T14:38:20+08:00
Supaya tidak mencetuskan pergaduhan...