Jawapan

  • peti3
  • Bercita-cita tinggi
2016-01-21T20:21:12+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Resapan

Resapan (diffusion) ialah proses pergerakan zarah-zarah dari kawasan dengan kepekatannya yang lebih tinggi ke kawasan dengan kepekatannya yang lebih rendah.


Kadar resapan dalam gas adalah paling tinggi, kemudian dikuti dengan cecair, dan resapan dalam pepejal adalah yang paling rendah.

Pergerakan zarah-zarah dalam keadaan gas adalah paling cepat, manakala pergerakan zarah-zarah dalam pepejal adalah paling lambat. Hal ini disebabkan susunan zarah pepejal adalah lebih rapat berbanding dengan gas.

Pergerakan zarah sesuatu jirim untuk mengisikan ruang kecil antara zarah-zarah pepejal adalah lambat.

Zarah-zarah gas tidak teratur dan berjauhan antara satu sama lain dengan ruang antara zarah-zarah yang besar. Oleh itu, zarah-zarah sesuatu jirim dapat mengisikan ruang antara zarah dalam gas dengan cepat.